Dnevni avaz: Bosna i Hercegovina ostvarila je u julu ove godine ukupni robni  promet s inozemstvom u vrijednosti od skoro 1,6 milijardi KM, od čega se na izvoz odnosi 509 miliona ili 32 posto, a na uvoz 1,82 milijarde maraka ili 68 posto.

U okviru ukupno ostvarenog vanjskotrgovinskog prometa BiH u julu, procenat pokrivenosti uvoza izvozom bio je 47 posto – saopćio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Najviše se izvozili metali

U prvih sedam mjeseci ove godine iz BiH se najviše izvozilo u Hrvatsku, i to u vrijednosti od 562,4 miliona maraka.

Iz iste zemlje najviše se i uvozilo, i to u iznosu od 1,5 milijardi maraka.

U ovom periodu najveće učešće u uvozu ostvareno je u sektoru mineralnih tvari, dok je najveći izvoz zabilježen u području običnih metala.

Milinović je saopćio i statistiku vanjskotrgovinske razmjene za prvih sedam mjeseci ove godine.

U tom periodu ostvaren je izvoz u vrijednosti od 3,64 milijarde maraka, što je za 23,1 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

U prvih šest mjeseci 2009. ostvareni uvoz u BiH od 7,45 milijardi maraka manji je za 25,7 posto nego u prvoj polovini prošle godine.

– U periodu od januara do jula ove godine, Bosna i Hercegovina je u robnom prometu s inozemstvom ostvarila ukupan trgovinski deficit u vrijednosti od 3,9 milijardi maraka, što je za 27,6 posto  manje nego u istom periodu lani – objasnio je Milinović.

On je dodao da je najveći deficit u tom, periodu ostvaren u odsjeku nafta i naftni derivati od 711,7 milion, a najveći suficit u području električne energije od 275,1 milion maraka.