Nezavisne novine: Tim OHR-a izvršiće tehnički popis državne imovine, odlučio je juče visoki predstavnik Valentin Incko. Prema riječima Frane Maroevića, portparola OHR-a, u tom timu će biti najuži krug saradnika Valentina Incka i u njemu neće biti ljudi van OHR-a.

U saopštenju OHR-a se precizira da će popis obuhvatiti one nekretnine nad kojimа je bivša socijalistička BiH 31. decembra 1991. godine imala pravo raspolaganja, te imovina koju je BiH dobila sukcesijom.

Svoju odluku Incko temelji na odluci Savjeta ministara iz aprila ove godine, te na tome da Radna grupa za popis imovine neće moći obaviti taj posao do kraja septembra, kako je očekivao OHR.

OHR popis namjerava okončati prije novembarskog zasjedanja Savjeta za implementaciju mira (PIC).

"Prikupljanjem ovih informacija OHR ni na koji način neće prejudicirati ishod političkog dogovora koji se mora postići o raspodjeli ove imovine", tvrde u OHR-u.

U okviru procesa OHR će prikupiti podatke iz svake od 48 zemljišno-knjižnih kancelarija u BiH.

Kutleša: Nije dobro da popis radi OHR

Zvonimir Kutleša, predsjednik Komisije za državnu imovinu, smatra da OHR ne bi trebalo da radi posao oko popisa imovine, već da bi oni trebali indirektno pomagati domaćim snagama.

"Ja mislim da bi oni trebali dati tehničku pomoć Radnoj grupi i pomoći u traženju kompromisa, ali da sam posao vršenja popisa radi OHR, mislim da ne bi bilo baš najbolje rješenje", rekao je Kutleša.

On ističe da posao popisa nije toliko težak da ga domaći političari sami ne bi mogli obaviti, ali da OHR može pomoći da se to pitanje pokrene s mrtve tačke.

"Kada budu prikupljene sve potrebne informacije OHR će dostaviti izvještaj Savjetu ministara i entitetskim premijerima, koji onda moraju odlučiti o tome kako će raspodijeliti imovinu putem sporazuma između državne i entitetskih vlada.

Većina političkih partija u BiH je ocijenila da je bolje da popis državne imovine bude rezultat domaćeg dogovora nego da taj posao uradi OHR, ali se ne slažu oko posljedica koje bi tehnički popis koji bi sproveo OHR imao. Partije u RS smatraju da je odluka OHR-a da popiše imovinu kojom je raspolagala Socijalistička Republika BiH do kraja 1991. godine u suprotnosti sa ranijom odlukom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, kaže da je OHR tom odlukom nedosljedan u primjeni Ešdaunovog zakona u kojem se, prema njegovom mišljenju, jasno vidi da predmet popisa može biti samo "imovina zabrane", a ne sva imovina kojom je BiH raspolagala do 1991. godine.

"OHR ovim izaziva konfuziju kao što već dugo vremena pravi konfuziju oko svega ovdje", rekao je Dodik.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, kaže da je jasna namjera u samom nazivu u popisu imovine da se želi izuzeti dio imovine od entiteta i staviti je pod centralnu vlast kako bi se oslabili entiteti.

"Postoji mogućnost da se RS odupre tome i na Vladi i parlamentu RS je da daju jasan stav da RS prihvata samo dejtonsko rješenje koje predviđa da je imovina na teritoriji entiteta entitetska imovina", rekao je Bosić.

Momčilo Novaković, član DP-a, takođe smatra da je ova odluka suprotna Ešdaunovoj odluci o zabrani raspolaganja imovinom. On smatra da ako se popis obavi na ovaj način u pitanje može doći privatno vlasništvo i može se ući u prava pojedinaca koji su na dijelu nekadašnje vojne imovine izgradili objekte. Za takav razvoj događaja, prema Novakoviću, odgovornost pored OHR-a bi snosile i vladajuće partije koje nisu same uspjele usaglasiti principe oko popisa imovine.

"Bolje je da OHR nije ni donio ovakvu odluku i da su taj posao već davno uradile domaće snage", smatra on.

Slično misli i Igor Crnadak iz PDP-a i dodaje da je OHR-ova odluka posljedica nesposobnosti vlasti da sami usaglase principe. Da li bi OHR-ov popis mogao zadrijeti u prava entiteta, Crnadak je naveo da je to pitanje koje će biti predmet detaljne analize u PDP-u i da za sada ne može iznositi stav o tome.

Nasuprot političkih partija iz RS, u FBiH smatraju da je dobro da je OHR preuzeo posao oko popisa imovine, kad već domaće snage nisu same uspjele iznjedriti kompromis.

Šemsudin Mehmedović, visoki funkcioner SDA, kaže da je SDA i ranije insistirala na popisu koji bi bio osnova za razgovore o načinu raspodjele imovine. O principima raspodjele SDA, kaže, još nema stav.

"Nismo mi još pričali o principima. O tome ćemo tek donijeti svoj stav kada budemo imali zasjedanje tijela stranke. Ali bitno je da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke", rekao je on.

Azra Hadžiahmetović, zastupnik SBiH u bh. parlamentu, kaže da ta stranka pozdravlja potez OHR-a jer "bilo kakva priča o državnoj imovini se ne može završiti prije nego što se obavi popis".

Mišo Vegar, portparol HDZ-a, navodi da je dobro da OHR obavi popis "kad već domaće snage nisu u stanju", dok Ivo Miro Jović, visoki funkcioner HDZ-a, ističe da nije dobro bilo koje rješenje koje pokreće međunarodna zajednica jer "ono ne može biti trajno".