Dnevni list: Iako je BiH Zakon o slobodnom pristupu informacijama dobila prije devet godina, izvjesno je država i dalje ne daje informacije koje ne želi ili koje joj ne odgovaraju, a u dosadašnjoj praksi nije bilo ni slučajeva da se zbog nedostavljanja informacije izriče bilo kakva sankcija.

Međutim, uskoro bi se situacija trebala promijeniti budući da prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakon o slobodi pristupa informacijama, koji se trenutačno nalazi u parlamentarnoj proceduri, predviđa kaznene odredbe za nadležne koji onemogućavaju pristup informacijama. Prijedlog novog zakona, koji je usvojen u prvom čitanju, za nadležno tijelo koji u zakonskom roku od 15 dana ne pruži traženu informaciju, predviđa kazne od 1000 do 15.000 maraka, dok je novčana kazna za odgovorne osobe u javnom tijelu od 200 do 5000 maraka. Za sada se najveći broj pritužaba građana odnosi na nemogućnost uvida u dokumente i nedostatak informacija koje su ima važne u ostvarivanju radnih i ostalih prava.

Srđan Blagovčanin, glasnogovornik Transparency Internationala BiH, uvjeren je da će novčane kazne omogućiti bolju  primjenu zakona, jer sva do sada provedena istraživanja pokazuju  da je njegova primjena jako loša.

Naime, posljednje istraživanje koje je proveo TI BiH pokazuje da je razina primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama oko 60 posto, kao i da građani najteže dolaze do informacija u slučaju takozvanih osjetljivih pitanja kao što su procesi privatizacije i funkcioniranje javnih preduzeća.

Ipak, prema mišljenju Blagovčanina, u zakon bi trebalo uvesti i odredbe koje se odnose na formu u kojoj se građanin obavještava o traženoj informaciji.