Дневни лист: Иако је БиХ Закон о слободном приступу информацијама добила прије девет година, извјесно је држава и даље не даје информације које не жели или које јој не одговарају, а у досадашњој пракси није било ни случајева да се због недостављања информације изриче било каква санкција.

Међутим, ускоро би се ситуација требала промијенити будући да приједлог закона о измјенама и допунама Закон о слободи приступа информацијама, који се тренутачно налази у парламентарној процедури, предвиђа казнене одредбе за надлежне који онемогућавају приступ информацијама. Приједлог новог закона, који је усвојен у првом читању, за надлежно тијело који у законском року од 15 дана не пружи тражену информацију, предвиђа казне од 1000 до 15.000 марака, док је новчана казна за одговорне особе у јавном тијелу од 200 до 5000 марака. За сада се највећи број притужаба грађана односи на немогућност увида у документе и недостатак информација које су има важне у остваривању радних и осталих права.

Срђан Благовчанин, гласноговорник Transparency International-a БиХ, увјерен је да ће новчане казне омогућити бољу  примјену закона, јер сва до сада проведена истраживања показују  да је његова примјена јако лоша.

Наиме, посљедње истраживање које је провео ТI БиХ показује да је разина примјене Закона о слободи приступа информацијама око 60 посто, као и да грађани најтеже долазе до информација у случају такозваних осјетљивих питања као што су процеси приватизације и функционирање јавних предузећа.

Ипак, према мишљењу Благовчанина, у закон би требало увести и одредбе које се односе на форму у којој се грађанин обавјештава о траженој информацији.