Nezavisne novine: Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji su juče usvojili poslanici Narodne skupštine RS, snimanje video-klipova neprimjerenog sadržaja tokom nastave i njihova dalja distribucija tretiraju se kao teža povreda obaveza učenika.

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da resorno ministarstvo smatra da bi ova mjera značajno doprinijela smanjenju vršnjačkog nasilja u školama.

On je rekao da je izbacivanje iz škole krajnja mjera koju je moguće upotrijebiti u slučaju teže povrede obaveze učenika.

"Stvarnost s kojom smo se suočili kada je riječ o video-klipovima prepoznali smo kao opasnost u smislu vršnjačkog nasilja, a istovremeno i otežane, neprimjerene i nepristojne komunikacije na relaciji učenik – profesor i to moramo sankcionisati", istakao je Kasipović.

On je naglasio da je upravo zbog mogućnosti isključivanja iz škole vrlo važno da funkcionišu svi oni koji su partneri u obrazovno-vaspitnom radu, od škole i pedagoga do porodice i Ministarstva.

"Predviđeno je i formiranje savjetodavnog vijeća u stručnim školama. Formiranje ovog savjetodavnog tijela predviđeno je kao novina Okvirnim zakonom o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH, a u sastav ovog tijela ulaze predstavnici lokalnog tržišta rada, koje je u vezi s obrazovanjem određenih profila zanimanja", rekao je Kasipović.

On je dodao da savjetodavno vijeće pomaže školi u planiranju sadržaja njenih programa, savjetuje školu o svim pitanjima koja se tiču obuke i pomaže jačanju veza između škole i lokalnog tržišta rada, a članovi vijeća obavljaju ovu dužnost dobrovoljno i besplatno.

Ivan Šijaković, sociolog iz Banjaluke, komentarišući nove izmjene kazao je da je sankcionisanje učenika koji snimaju video-klipove za vrijeme nastave odlična mjera da se spriječi nasilje u školama.

"Snimanjem video-klipova mladi ljudi sebi pridaju značaj jer na taj način oni se faktički reklamiraju", naveo je Šijaković i dodao da je možda čak potrebno zabraniti i nošenje telefona za vrijeme nastave.

Srđan Puhalo, psiholog iz Banjaluke, rekao je da je zabrana snimanja neprimjerenih sadržaja u školama samo "kozmetika" za sprečavanje nasilja u obrazovnim ustanovama.

"Nasilje u školama je mnogo ozbiljniji problem i ono se ne može spriječiti tako što će se djeci zabraniti da snimaju u određenim trenucima. Djeca se ne tuku da bi snimala", istakao je Puhalo i dodao da sankcionisanje učenika zbog snimanja neprimjerenih sadržaja neće imati efekta na sprečavanje nasilja među školarcima.