Независне новине: Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, који су јуче усвојили посланици Народне скупштине РС, снимање видео-клипова непримјереног садржаја током наставе и њихова даља дистрибуција третирају се као тежа повреда обавеза ученика.

Антон Касиповић, министар просвјете и културе РС, рекао је да ресорно министарство сматра да би ова мјера значајно допринијела смањењу вршњачког насиља у школама.

Он је рекао да је избацивање из школе крајња мјера коју је могуће употријебити у случају теже повреде обавезе ученика.

"Стварност с којом смо се суочили када је ријеч о видео-клиповима препознали смо као опасност у смислу вршњачког насиља, а истовремено и отежане, непримјерене и непристојне комуникације на релацији ученик – професор и то морамо санкционисати", истакао је Касиповић.

Он је нагласио да је управо због могућности искључивања из школе врло важно да функционишу сви они који су партнери у образовно-васпитном раду, од школе и педагога до породице и Министарства.

"Предвиђено је и формирање савјетодавног вијећа у стручним школама. Формирање овог савјетодавног тијела предвиђено је као новина Оквирним законом о средњем стручном образовању и обуци у БиХ, а у састав овог тијела улазе представници локалног тржишта рада, које је у вези с образовањем одређених профила занимања", рекао је Касиповић.

Он је додао да савјетодавно вијеће помаже школи у планирању садржаја њених програма, савјетује школу о свим питањима која се тичу обуке и помаже јачању веза између школе и локалног тржишта рада, а чланови вијећа обављају ову дужност добровољно и бесплатно.

Иван Шијаковић, социолог из Бањалуке, коментаришући нове измјене казао је да је санкционисање ученика који снимају видео-клипове за вријеме наставе одлична мјера да се спријечи насиље у школама.

"Снимањем видео-клипова млади људи себи придају значај јер на тај начин они се фактички рекламирају", навео је Шијаковић и додао да је можда чак потребно забранити и ношење телефона за вријеме наставе.

Срђан Пухало, психолог из Бањалуке, рекао је да је забрана снимања непримјерених садржаја у школама само "козметика" за спречавање насиља у образовним установама.

"Насиље у школама је много озбиљнији проблем и оно се не може спријечити тако што ће се дјеци забранити да снимају у одређеним тренуцима. Дјеца се не туку да би снимала", истакао је Пухало и додао да санкционисање ученика због снимања непримјерених садржаја неће имати ефекта на спречавање насиља међу школарцима.