Dnevni avaz: Uprkos najavama da će biti potpuno obustavljeno plaćanje rada u kojekakvim komisijama koje osnivaju Federalna vlada ili njena ministarstva, samo od početka ove godine usvojene su odluke o formiranju oko 40 "radnih tijela" u kojima se uredno isplaćuju naknade njihovim članovima.  

Prema posljednjoj Vladinoj uredbi koja regulira ovu oblast, svaki član komisije ima pravo na mjesečnu naknadu u visini prosječne plaće u FBiH, što trenutno iznosi oko 795 KM, dok maksimalno dvostruki iznos mogu imati predsjednici komisija "koje imaju izuzetno složene poslove".  

Između ostalog, skoro sva ministarstva i uprave, pa i sama Vlada, formirali su posebne komisije za javne nabavke. Koga briga i za veoma jasne procedure imenovanja na određene pozicije kada se i taj "posao" može naplatiti, a posljednji primjer je odluka o osnivanju peteročlane Komisije za izbor direktora Filmskog centra Sarajevo.   

Među novoformiranim komisijama je i ona za pomilovanja, u okviru Ministarstva pravde FBiH, zatim za izbor korisnika transfera za poticaj i razvoj poduzetništva, pa za razvoj instalacija poreznog sistema, za utvrđivanje "plovidbenosti"…  

Jedan od rijetkih pozitivnih pomaka je primjer Ministarstva nauke i obrazovanja, koje je u odluci o formiranju Komisije za praćenje obrazovne reforme jasno navelo da naknadu ne mogu primati uposlenici Ministarstva, jer rad u tom tijelu spada u njihove svakodnevne poslove.