Dnevni avaz: Od naredne subote pa do 6. jula bh. građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje pasoša. Također, narednog utorka, 30. juna, u 16 sati bit će obustavljen i prijem zahtjeva za izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola te registraciju vozila, što će, također, trajati do 6. jula, potvrđeno nam je jučer u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH. Preuzimanje već izrađenih dokumenata bit će moguće od 1. do 6. jula.  

Razlog obustave je početak primjene novog sistema za izdavanje biometrijskih pasoša, odnosno sistema za evidenciju JMB, prebivališta i boravišta, kao i vozačkih dozvola.  

Sistem će biti testiran u idućih šest mjeseci tako što će cijela procedura biti provođena kao da je riječ o biometrijskim, a i dalje će biti izdavani pasoši kakve danas imamo.

Ako sve bude teklo prema planu, prvi pasoš BiH s biometrijskim čipom u zadnjoj korici pasoške knjižice bit će izdat 31. decembra, čime ćemo ispuniti jedan od ključnih uvjeta Brisela za ukidanje viznog režima.  

Stručnjaci tvrde da ćemo tada imati najmoderniji i možda i jedan od najsigurnijih sistema izdavanja dokumenata, jer je teoretski nemoguće da se putem krivotvorenog rodnog lista ili državljanstva dođe do pasoša. Kakvim će se sistem pokazati u praksi, tek ćemo vidjeti.