Дневни аваз: Од наредне суботе па до 6. јула бх. грађани неће моћи поднијети захтјев за издавање пасоша. Такођер, наредног уторка, 30. јуна, у 16 сати бит ће обустављен и пријем захтјева за издавање личних карата и возачких дозвола те регистрацију возила, што ће, такођер, трајати до 6. јула, потврђено нам је јучер у Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (IDDEEA) БиХ.

Преузимање већ израђених докумената бит ће могуће од 1. до 6. јула.

Разлог обуставе је почетак примјене новог система за издавање биометријских пасоша, односно система за евиденцију ЈМБ, пребивалишта и боравишта, као и возачких дозвола.  Систем ће бити тестиран у идућих шест мјесеци тако што ће цијела процедура бити провођена као да је ријеч о биометријским, а и даље ће бити издавани пасоши какве данас имамо.

Ако све буде текло према плану, први пасош БиХ с биометријским чипом у задњој корици пасошке књижице бит ће издат 31. децембра, чиме ћемо испунити један од кључних увјета Брисела за укидање визног режима.  

Стручњаци тврде да ћемо тада имати најмодернији и можда и један од најсигурнијих система издавања докумената, јер је теоретски немогуће да се путем кривотвореног родног листа или држављанства дође до пасоша. Каквим ће се систем показати у пракси, тек ћемо видјети.