Nezavisne novine: Memorandum o razumijevanju u sprovođenju pilot projekta "Jedan računar – jedno dijete" u okviru kojeg korporacija "Intel" donira 30 laptopa s ciljem uvođenja informacionih tehnologija u savremeno školstvo, potpisan je juče u Banjaluci.

Memorandum su potpisali Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, i Džon Dejvis, potpredsjednik korporacije "Intel".

"Od današnjeg dana, uz niz napora koje je uradilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, počinjemo stvarati jednu novu filozofiju, jedan novi pristup u školama Srpske" rekao je Kasipović.

On je istako da je laptop, koji liči na igračku, u stvari novi način razmišljanja djece.

"S nastavnicima će biti postignut dogovor o određenom roku do kojeg će morati da budu informatički pismeni, zbog sebe i zbog učenika, kao i da bi bili dio novih velikih promjena u sistemu obrazovanja u RS", kazao je Kasipović.

On je rekao da će detalji pilot projekta biti razrađeni sa predstavnicima korporacije "Intel" i Pedagoškim zavodom RS.

"Vjerujem da ćemo imati izvanrednu zainteresovanost djece i da će mnogo lakše usvajati znanja, nego radeći po klasičnim metodama, iz udžbenika", rekao je Kasipović i dodao da je realizaciju pilot projekta moguće očekivati već početkom školske godine.

Dejvis je rekao da "Intel" ima mnogo programa u oblasti obrazovanja za nastavnike, studente i za učenike u osnovnim i srednjim školama.

On je istakao da je cilj ovog projekta da svaki učenik u učionici može da ima laptop i dodao da "Intel" u okviru projekta može da ponudi i obuku za nastavnike, naglasivši da na laptopu mogu biti dostupni programi za matematiku, fiziku, hemiju pa i biologiju.