Независне новине: Меморандум о разумијевању у спровођењу пилот пројекта "Један рачунар – једно дијете" у оквиру којег корпорација "Интел" донира 30 лаптопа с циљем увођења информационих технологија у савремено школство, потписан је јуче у Бањалуци.

Меморандум су потписали Антон Касиповић, министар просвјете и културе РС, и Џон Дејвис, потпредсједник корпорације "Интел".

"Од данашњег дана, уз низ напора које је урадило Министарство просвјете и културе РС, почињемо стварати једну нову филозофију, један нови приступ у школама Српске" рекао је Касиповић.

Он је истако да је лаптоп, који личи на играчку, у ствари нови начин размишљања дјеце.

"С наставницима ће бити постигнут договор о одређеном року до којег ће морати да буду информатички писмени, због себе и због ученика, као и да би били дио нових великих промјена у систему образовања у РС", казао је Касиповић.

Он је рекао да ће детаљи пилот пројекта бити разрађени са представницима корпорације "Интел" и Педагошким заводом РС.

"Вјерујем да ћемо имати изванредну заинтересованост дјеце и да ће много лакше усвајати знања, него радећи по класичним методама, из уџбеника", рекао је Касиповић и додао да је реализацију пилот пројекта могуће очекивати већ почетком школске године.

Дејвис је рекао да "Интел" има много програма у области образовања за наставнике, студенте и за ученике у основним и средњим школама.

Он је истакао да је циљ овог пројекта да сваки ученик у учионици може да има лаптоп и додао да "Интел" у оквиру пројекта може да понуди и обуку за наставнике, нагласивши да на лаптопу могу бити доступни програми за математику, физику, хемију па и биологију.