Dnevni avaz: Međunarodni monetarni fond (MMF) odbio je zahtjev Vlade FBiH da izmijeni dogovoreni plan mjera štednje i iz njih izostavi naknade za invalidnine i šehidske porodice te porodice poginulih boraca, potvrdio je sinoć za „Dnevni avaz" Vjekoslav Bevanda ministar finansija FBiH nakon pregovora sa predstavnicima MMF-a u Beču.  

Prema njegovim riječima, predstavnici MMF su iznijeli stav da se ne može mijenjati sadržaj pisma namjere koje je BiH već poslala MMF-u tražeći da sklopi trogodišnji kreditni aranžman težak 1,2 milijarde eura.

Vlada FBiH se u tom pismu već obavezala da će invalidnine i naknade šehidskim porodicama umanjiti za 10 posto, ali je nakon protesta organizacija RVI i šehidskih porodica, koji su održani u Sarajevu prije nekoliko dana, Vlada FBiH odustala od toga i pripremila rebalans budžeta bez smanjenja invalidnina.  

MMF: Očekujemo dodatne konsultacije

Kako saznajemo, MMF je nakon jučerašnjeg sastanka ne smatra da je dogovor o stand by aranžmanu propao, već očekuje „dodatne konsultacije".

– Za aranžman će biti potrebne dodatne konsultacije. No, sada je jasno da ranije rokove ne možemo ispoštovati. Gotovo je sigurno da Izvršni odbor MMF-a neće, kako je ranije planirano, 29. juna raspravljati o aranžmanu sa BiH, niti ga prema tome odobriti – rečeno je „Avazu" sinoć nezvanično iz MMF-a.

Uštede od oko 33 miliona maraka prebačene su na druge budžetske stavke. Bevanda je tada izjavio da naknade neće biti umanjene i da je to MMF odobrio. No, nakon sinoćnjeg sastanka u austrijskoj prijestolnici, Bevanda je iznio drukčiju situaciju.  

– Nismo uspjeli dogovoriti. Oni su rekli da aranžman dolazi u obzir samo ukoliko se držimo onoga što je navedeno u pismu namjere. U suprotnom oni dižu ruke od nas. Rekli su nam da je suviše neozbiljno mijenjati ono što je dogovoreno, budući da su oni pismo poslali u više od 160 država članica MMF-a – kazao nam je sinoć Bevanda.  

On je istakao da je pokušao obrazložiti MMF-u zašto se Vlada predomislila i promijenila rebalans budžeta, no bez uspjeha. Kako je sinoć kazao, nakon propalih dogovora „nema više nikakvog plana".  

– Nemam više šta uraditi, uradio sam što sam mogao. Sada je na drugima, neka Vlada odluči šta i kako dalje, ali je MMF bio potpuno jasan. Faktički su nam rekli, aranžman je moguć samo prema ranijim uvjetima ili nikako, presaberite se pa vidite gdje ste – kaže Bevanda.  

Delegacija BiH, u kojoj su bili osim Bevande i ministar finansija BiH Dragan Vrankić, ministar finansija RS Aleksandar Džombić te kandidat za premijera FBiH Mustafa Mujezinović, razgovarala je sa šefom odjela MMF-a za BiH Kostasom Hristuom (Costas Christou).

Sastanak u Beču je organiziran kako bi se MMF-u predstavio napredak u ispunjenju uvjeta za stand by aranžman za koje je rok istekao 22. juna. Državne i vlasti RS su ispunile dogovorene uvjete i uradile rebalanse budžeta kako je planirano.