Дневни аваз: Међународни монетарни фонд (ММФ) одбио је захтјев Владе ФБиХ да измијени договорени план мјера штедње и из њих изостави накнаде за инвалиднине и шехидске породице те породице погинулих бораца, потврдио је синоћ за „Дневни аваз" Вјекослав Беванда министар финансија ФБиХ након преговора са представницима ММФ-а у Бечу.  

Према његовим ријечима, представници ММФ су изнијели став да се не може мијењати садржај писма намјере које је БиХ већ послала ММФ-у тражећи да склопи трогодишњи кредитни аранжман тежак 1,2 милијарде еура.

Влада ФБиХ се у том писму већ обавезала да ће инвалиднине и накнаде шехидским породицама умањити за 10 посто, али је након протеста организација РВИ и шехидских породица, који су одржани у Сарајеву прије неколико дана, Влада ФБиХ одустала од тога и припремила ребаланс буџета без смањења инвалиднина.  

ММФ: Очекујемо додатне консултације

Како сазнајемо, ММФ је након јучерашњег састанка не сматра да је договор о станд бy аранжману пропао, већ очекује „додатне консултације."

– За аранжман ће бити потребне додатне консултације. Но, сада је јасно да раније рокове не можемо испоштовати. Готово је сигурно да Извршни одбор ММФ-а неће, како је раније планирано, 29. јуна расправљати о аранжману са БиХ, нити га према томе одобрити – речено је „Авазу" синоћ незванично из ММФ-а.

Уштеде од око 33 милиона марака пребачене су на друге буџетске ставке. Беванда је тада изјавио да накнаде неће бити умањене и да је то ММФ одобрио. Но, након синоћњег састанка у аустријској пријестолници, Беванда је изнио друкчију ситуацију.

– Нисмо успјели договорити. Они су рекли да аранжман долази у обзир само уколико се држимо онога што је наведено у писму намјере. У супротном они дижу руке од нас. Рекли су нам да је сувише неозбиљно мијењати оно што је договорено, будући да су они писмо послали у више од 160 држава чланица ММФ-а – казао нам је синоћ Беванда.  

Он је истакао да је покушао образложити ММФ-у зашто се Влада предомислила и промијенила ребаланс буџета, но без успјеха. Како је синоћ казао, након пропалих договора „нема више никаквог плана".  

– Немам више шта урадити, урадио сам што сам могао. Сада је на другима, нека Влада одлучи шта и како даље, али је ММФ био потпуно јасан. Фактички су нам рекли, аранжман је могућ само према ранијим увјетима или никако, пресаберите се па видите гдје сте – каже Беванда.

Делегација БиХ, у којој су били осим Беванде и министар финансија БиХ Драган Вранкић, министар финансија РС Александар Џомбић те кандидат за премијера ФБиХ Мустафа Мујезиновић, разговарала је са шефом одјела ММФ-а за БиХ Костасом Христуом (Цостас Цхристоу).

Састанак у Бечу је организиран како би се ММФ-у представио напредак у испуњењу увјета за станд бy аранжман за које је рок истекао 22. јуна. Државне и власти РС су испуниле договорене увјете и урадиле ребалансе буџета како је планирано.