Dnevni avaz: Delegacija Evropske komisije (EK) u BiH jučer je izrazila žaljenje zbog usvajanja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje BiH u Parlamentu naše države, navodeći da je to "ozbiljno pitanje, pošto je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) prolaz za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU".

– EK je zabrinuta i zbog posljedica koje će osjetiti obični ljudi. U slučaju da bude primijenjen, ovaj zakon uzrokovat će porast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda u prodavnicama i direktno utjecat na bh. građane – navodi se u saopćenju Delegacije EK, koja je pozvala BiH na konsultacije sa susjedima i drugim partnerima CEFTA-e kako bi se "izbjegao štetan i nepotreban trgovinski spor".

Dinkić: Protekcionistički zakon

Predsjednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić jučer je ocijenio da je BiH donijela "protekcionistički i zakon suprotan CEFTA-i", prenosi Beta. On je najavio da u Vladi Srbije tek predstoje konsultacije. Potcrtao je da će dugoročno "BiH od ovoga imati štete" te izrazio uvjerenje da će Parlament BiH preispitati svoju odluku.

Ambasador Hrvatske u BiH Tonči Staničić jučer je za "Dnevni avaz" izjavio da će usvojeni  Zakon o zaštiti domaće proizvodnje narušiti ne samo privredne nego i ukupne odnose dvije zemlje.

– Vlada RH još nije odlučila. Stoga ne mogu reći ništa konkretno, osim da će mjere koje ćemo poduzeti biti vrlo ozbiljne. I to ne samo trgovinske. Za BiH je ipak mnogo važnije što će uraditi CEFTA i EU. Njihove sankcije dugoročno će biti izuzetno loše po BiH – rekao je Staničić.

Komentirajući najavu predsjedavajućeg Doma naroda Ilije Filipovića da će, ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) Zakon ne stavi van snage, zatražiti ocjenu ustavnosti tog akta, hrvatski ambasador izjavio je da je to moguće već sada uraditi.

– Ovaj zakon veoma će unazaditi BiH na putu ka EU. Njegovo usvajanje u startu je vrlo loš potez koji će dovesti do negativnih posljedica u privrednom pogledu – zaključio je Staničić.

OHR bez komentara

Ured visokog predstavnika jučer nije želio komentirati usvajanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje BiH.

– Ovo nije pitanje za OHR, već za EK, Sekretarijat CEFTA-e, pa i institucije BiH – izjavio je za Fenu portparol OHR-a Oleg Milišić.

Ni srbijanski ambasador u BiH Grujica Spasović nije bio ništa blaži u kritikama usvojenog zakona. Također, očekuje se i da Vlada Srbije donese odluku o kontramjerama prema BiH. Prema Spasoviću, ovo nije samo bilateralni nego i mnogo širi problem.

– Usvajanje ovog zakona ne samo da ugrožava CEFTA-u nego i naše daljnje integracije prema EU. Na ovakvim stvarima gubimo kredibilitet. Siguran sam da ovo nije pravi način da se zaštiti domaća proizvodnja. CEFTA je ideja koja je došla iz EU, tako da nije dobro da se ona krši – istakao je Spasović.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) uputilo je jučer protestnu notu Ambasadi BiH u Zagrebu povodom donošenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u Parlamentu BiH, saopćio je MVPEI.

– Ovaj zakon direktno je usmjeren protiv slobodne trgovine s Hrvatskom u okviru CEFTA-e. Ovakvo ponašanje  nije u duhu dobrosusjedske saradnje za koju se obje države zauzimaju te će ostaviti posljedice na cjelokupne odnose dvije zemlje – kaže se u saopćenju.