Nezavisne novine: Evropska unija pomoći će BiH da dobije skoro 290 miliona eura za pomoć privredi i infrastrukturne projekte kako bi prevladala posljedice ekonomske krize, izjavio je jučer Dimitris Kurkulas, šef delegacije Evropske komisije u BiH.

"EU osigurala je za BiH 39 miliona eura bespovratne pomoći, koji će biti implementirani kroz IPA fondove. Ova sredstava će biti operativna preko Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske i investicijske banke i Njemačke banke za obnovu, s kojima ćemo pokušati dogovoriti da osiguraju dodatnih 250 miliona eura kredita za pomoć privredi i velikim infrastrukturnim projektima", kazao je jučer Kurkulas.

Šef delegacije EK u BiH, specijalni predstavnik EU za BiH Valentin Incko i predstavnici državnih i entitetskih vlasti BiH jučer su, u okviru prvog sastanka koordinacionog tima za evropske integracije, razgovarali o deblokadi provedbe postavljenih uslova.

"Potrebno je da se pitanja koja se odnose na proces evropskih integracija depolitiziraju. Ona ne smiju biti predmet dnevnopolitičkih rasprava, nego ih treba rješavati na tehničkom nivou. Tako ćemo ubrzati cijeli proces, jer danas je u BiH čest slučaj da ova pitanja izazivaju pravu političku histeriju", kazao je Incko.

Predstavnici EU zatražili su od domaćih vlasti da riješe problem imenovanja čelnika Direkcije za evropske integracije BiH, imenuju Nezavisni i Odbor za žalbe građana u policijskoj strukturi BiH, te ubrzaju izradu i usvajanje seta zakona i strategija koje se odnose na borbu protiv korupcije.

"S političkim liderima pokušat ću pronaći mehanizam za imenovanja da stalno ne dolazimo u blokade. Moramo se dogovoriti jer predsjedavajući Savjeta ministara BiH može zahtijevati, ali ne i povlačiti poteze. Vjerujem da je dogovor moguć", rekao je Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predstavnici EU i BiH održavat će mjesečne sastanke na kojima će razgovarati o napretku u procesu evropskih integracija. Na jučerašnjem sastanku pohvaljen je napredak u provedbi uslova za liberalizaciju viznog režima.