Независне новине: Европска унија помоћи ће БиХ да добије скоро 290 милиона еура за помоћ привреди и инфраструктурне пројекте како би превладала посљедице економске кризе, изјавио је јучер Димитрис Куркулас, шеф делегације Европске комисије у БиХ.

"ЕУ осигурала је за БиХ 39 милиона еура бесповратне помоћи, који ће бити имплементирани кроз ИПА фондове. Ова средстава ће бити оперативна преко Европске банке за обнову и развој, Европске и инвестицијске банке и Њемачке банке за обнову, с којима ћемо покушати договорити да осигурају додатних 250 милиона еура кредита за помоћ привреди и великим инфраструктурним пројектима", казао је јучер Куркулас.

Шеф делегације ЕК у БиХ, специјални представник ЕУ за БиХ Валентин Инцко и представници државних и ентитетских власти БиХ јучер су, у оквиру првог састанка координационог тима за европске интеграције, разговарали о деблокади проведбе постављених услова.

"Потребно је да се питања која се односе на процес европских интеграција деполитизирају. Она не смију бити предмет дневнополитичких расправа, него их треба рјешавати на техничком нивоу. Тако ћемо убрзати цијели процес, јер данас је у БиХ чест случај да ова питања изазивају праву политичку хистерију", казао је Инцко. Представници ЕУ затражили су од домаћих власти да ријеше проблем именовања челника Дирекције за европске интеграције БиХ, именују Независни и Одбор за жалбе грађана у полицијској структури БиХ, те убрзају израду и усвајање сета закона и стратегија које се односе на борбу против корупције.

"С политичким лидерима покушат ћу пронаћи механизам за именовања да стално не долазимо у блокаде. Морамо се договорити јер предсједавајући Савјета министара БиХ може захтијевати, али не и повлачити потезе. Вјерујем да је договор могућ", рекао је Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ. Представници ЕУ и БиХ одржават ће мјесечне састанке на којима ће разговарати о напретку у процесу европских интеграција. На јучерашњем састанку похваљен је напредак у проведби услова за либерализацију визног режима.