Nezavisne novine: Predsjednica FBiH Borjana Krišto juče je uz saglasnost dva potpredsjednika FBiH donijela odluku o imenovanju federalnog premijera Mustafe Mujezinovića.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH bi na sjednici iduće sedmice trebalo da potvrdi njegovo imenovanje.

Kako je saopšteno iz Ureda za informisanje predsjednice FBiH, ona je juče donijela i odluku o prihvatanju ostavke Nedžada Brankovića na mjesto premijera, koju je podnio prošli mjesec.

"Odluka je dostavljena Zastupničkom domu Parlamenta FBiH na potvrdu i što žurnije uvrštavanje u dnevni red sjednice Doma. Ovo je dogovoreno i u razgovoru sa članovima Kolegija Zastupničkog doma, koji je također obavljen", navedeno je u saopštenju iz Ureda za informisanje predsjednice FBiH.

Safet Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kazao je da će iduće sedmice biti vanredna sjednica na kojoj će jedina tačka biti potvrđivanje odluke o imenovanju premijera.

"S obzirom na to da je u utorak i u srijedu praznik Sveti Ivo, sjednica će vjerovatno biti u ponedjeljak ili krajem sedmice", dodao je Softić.

Prije odluke o imenovanju, Borjana Krišto se s potpredsjednicima Spomenkom Mičić i Mirsadom Kebom sastala s Mujezinovićem.

"Na sastanku smo razgovarali o tome šta očekujemo od novog premijera. On je dao viziju kako da uđe u rješavanje ključnih problema. Interventni zakon je tu veoma važan, kao i saradnja s MMF-om. Govorili smo i o tome da je najvažnije pomoći otvaranje malih i srednjih preduzeća, dati im olakšice i činiti sve da u budžetu ima više sredstava jer je onda lakše i razgovarati", kazala je Mičićeva.

O eventualnim drugim izmjenama u sastavu Vlade Mičićeva je kazala da je na premijeru da predlaže promjene.

Mujezinović je naglasio da je situacija prekomplikovana, ali da se može naći rješenje kada ljudi razgovaraju.

"Interventni zakon se mora uraditi. Rješenja koja su postignuta s borcima koštaće FBiH određenih sredstava. Kako će to sve izgledati ne mogu reći, jer trenutno imam šture informacije", dodao je Mujezinović.

Na pitanje da li će tražiti rekonstrukciju Vlade FBiH, odgovorio je da on nije taj koji treba da vrši promjenu već to ovisi od političkih stranaka, a on će iznijeti svoje mišljenje.