Независне новине: Предсједница ФБиХ Борјана Кришто јуче је уз сагласност два потпредсједника ФБиХ донијела одлуку о именовању федералног премијера Мустафе Мујезиновића. Представнички дом Парламента ФБиХ би на сједници идуће седмице требало да потврди његово именовање. Како је саопштено из Уреда за информисање предсједнице ФБиХ, она је јуче донијела и одлуку о прихватању оставке Неџада Бранковића на мјесто премијера, коју је поднио прошли мјесец.

"Одлука је достављена Заступничком дому Парламента ФБиХ на потврду и што журније уврштавање у дневни ред сједнице Дома. Ово је договорено и у разговору са члановима Колегија Заступничког дома, који је такођер обављен", наведено је у саопштењу из Уреда за информисање предсједнице ФБиХ.

Сафет Софтић, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ, казао је да ће идуће седмице бити ванредна сједница на којој ће једина тачка бити потврђивање одлуке о именовању премијера.

"С обзиром на то да је у уторак и у сриједу празник Свети Иво, сједница ће вјероватно бити у понедјељак или крајем седмице", додао је Софтић. Прије одлуке о именовању, Борјана Кришто се с потпредсједницима Споменком Мичић и Мирсадом Кебом састала с Мујезиновићем.

"На састанку смо разговарали о томе шта очекујемо од новог премијера. Он је дао визију како да уђе у рјешавање кључних проблема. Интервентни закон је ту веома важан, као и сарадња с ММФ-ом. Говорили смо и о томе да је најважније помоћи отварање малих и средњих предузећа, дати им олакшице и чинити све да у буџету има више средстава јер је онда лакше и разговарати", казала је Мичићева. О евентуалним другим измјенама у саставу Владе Мичићева је казала да је на премијеру да предлаже промјене. Мујезиновић је нагласио да је ситуација прекомпликована, али да се може наћи рјешење када људи разговарају.

"Интервентни закон се мора урадити. Рјешења која су постигнута с борцима коштаће ФБиХ одређених средстава. Како ће то све изгледати не могу рећи, јер тренутно имам штуре информације", додао је Мујезиновић. На питање да ли ће тражити реконструкцију Владе ФБиХ, одговорио је да он није тај који треба да врши промјену већ то овиси од политичких странака, а он ће изнијети своје мишљење.