Nezavisne novine: Predstavnici političkih partija i koalicija, te dvojica poslanika manjinskih naroda u Skupštini Brčko distrikta, potpisali su juče postizborni politički sporazum "Za bolji Brčko distrikt BiH".

Sporazum obavezuje na efikasan rad Vlade i institucija distrikta, te zajedničku borbu izvršne i zakonodavne vlasti protiv svih vidova kriminala i korupcije. On je dio prihvaćenih obaveza političkih partija i koalicija iz dugog procesa dogovaranja poslije izbora koji je rezultirao, podsjećamo, konstituisanjem koncentracione Vlade distrikta.

"Za mene je ovo daleko od formalnosti i znači mi više od dizanja ruku u Skupštini za moj izbor na mjesto gradonačelnika Brčkog. Preostaje da vjerujem da će ono što stoji u dokumentu, a nije zaobiđen nijedan segment rada Vlade, od nastavka reforme lokalne uprave bliske potrebama građana do najkrupnijih infrastrukturnih i razvojnih projekata koji teku ili su planirani, biti dosljedno poštovano", izjavio je gradonačelnik Dragan Pajić.

Sporazum je definisao minimum zajedničkih ciljeva i obaveza učesnika u vlasti i predstavlja osnov za Akcioni plan i Program rada Vlade, a po ocjeni predsjednika poslaničkih klubova, trebalo bi da poboljša njenu efikasnost, naročito u oblastima gdje su uočeni ozbiljni problemi i krupni propusti za prethodne četiri godine.

"Prije svega su to obrazovanje, zdravstvo i javna uprava, a u suštini je pred Vladom i svima nama dugotrajna borba protiv vrlo izraženog kriminala i korupcije, s kojim smo u distriktu suočeni kao posljedicom u radu izvršne vlasti iz prethodnih godina", rekao je Ratko Stjepanović, predsjednik Kluba poslanika SDS-DNS-PDP-SRS u brčanskoj Skupštini.

Za njegovog kolegu Šemsu Sakovića iz Stranke za BiH Sporazum je i podjela odgovornosti u skladu s izbornim rezultatima političkih partija i koalicija i orijentir za dugoročno uspješno funkcionisanje lokalne vlasti.

Potpisnici sporazuma su prihvatili inicijativu gradonačelnika da se u konačan tekst uvrsti i obaveza njihove pune saglasnosti za sva buduća imenovanja na odgovorne dužnosti u izvršnoj vlasti.