Независне новине: Представници политичких партија и коалиција, те двојица посланика мањинских народа у Скупштини Брчко дистрикта, потписали су јуче постизборни политички споразум "За бољи Брчко дистрикт БиХ".

Споразум обавезује на ефикасан рад Владе и институција дистрикта, те заједничку борбу извршне и законодавне власти против свих видова криминала и корупције. Он је дио прихваћених обавеза политичких партија и коалиција из дугог процеса договарања послије избора који је резултирао, подсјећамо, конституисањем концентрационе Владе дистрикта.

"За мене је ово далеко од формалности и значи ми више од дизања руку у Скупштини за мој избор на мјесто градоначелника Брчког. Преостаје да вјерујем да ће оно што стоји у документу, а није заобиђен ниједан сегмент рада Владе, од наставка реформе локалне управе блиске потребама грађана до најкрупнијих инфраструктурних и развојних пројеката који теку или су планирани, бити досљедно поштовано", изјавио је градоначелник Драган Пајић.

Споразум је дефинисао минимум заједничких циљева и обавеза учесника у власти и представља основ за Акциони план и Програм рада Владе, а по оцјени предсједника посланичких клубова, требало би да побољша њену ефикасност, нарочито у областима гдје су уочени озбиљни проблеми и крупни пропусти за претходне четири године.

"Прије свега су то образовање, здравство и јавна управа, а у суштини је пред Владом и свима нама дуготрајна борба против врло израженог криминала и корупције, с којим смо у дистрикту суочени као посљедицом у раду извршне власти из претходних година", рекао је Ратко Стјепановић, предсједник Клуба посланика СДС-ДНС-ПДП-СРС у брчанској Скупштини.

За његовог колегу Шемсу Саковића из Странке за БиХ Споразум је и подјела одговорности у складу с изборним резултатима политичких партија и коалиција и оријентир за дугорочно успјешно функционисање локалне власти.

Потписници споразума су прихватили иницијативу градоначелника да се у коначан текст уврсти и обавеза њихове пуне сагласности за сва будућа именовања на одговорне дужности у извршној власти.