Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić govorio je jučer članovima Foruma za koordinaciju donatora u BiH (DFC), kojim je predsjedavao direktor Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli, te predstavnicima domaćih institucija koje su uključene u proces koordinacije razvojne pomoći na razini BiH, o implikacijama finansijske i ekonomske krize na bh. gospodarstvo i odgovor bh. vlasti na umanjenjenje njenih efekata.

Forum za koordinaciju donatora u BiH (DFC), jučer je u Sarajevu održao drugi kvartalni sastanak, koji je, u svojstvu Tajništva, organiziralo Ministarstvo finansija i trezora BiH – Sektor za koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći.

Ovaj forum ( DCF) je platforma za razmjenu informacija i koordinaciju 20 najvećih donatora u BiH, a kvartalni sastanci DCF-a predstavljaju osnovni instrument koordinacije među donatorima u BiH.

Nazočni su upoznati i sa izvješćem o aktivnostima donatora 2008. – 2009. godina, temeljenim na ažuriranim podacima, koje su u bazu unijeli donatori, a prikupilo ih je Ministarstvo finansija i trezora.

Tako su članovi DFC-a, u 2008. godini u BiH u različite aktivnosti alocirali 770,1 milijun eura, od čega su u grantovima 164 miliona, a 605,6 miliona u formi povoljnih kredita.

U poređenju s prethodnom, 2007. godinom, ukupna ulaganja su povećana za 214 miliona eura.

Za 2009. godinu do sada je programirano 340 miliona eura ulaganja u BiH i to u grant sredstvima 151 milion i 188 miliona kredita, a procjenjuje se i povećanje ulaganja tokom godine.

Na sastanku je upućen poziv donatorima da razmotre mogućnost uključivanja u Fond te na taj način pridonesu i reformi javne uprave u BiH.

Prezentacije su još održali rukovoditelj Odjela za istraživanje i razvoj u UNDP-u Nicola Nixon, vodeći specijalist Svjetske banke za osiguranje i upravljanje rizikom Eugene Gurenko, te pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Mario Nenadić, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH, prenosi portal www.svevijesti.ba