Замјеник предсједатеља Вијећа министара БиХ и министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић говорио је јучер члановима Форума за координацију донатора у БиХ (DFC), којим је предсједавао директор Уреда Свјетске банке у БиХ Марцо Мантованелли, те представницима домаћих институција које су укључене у процес координације развојне помоћи на разини БиХ, о импликацијама финансијске и економске кризе на бх. господарство и одговор бх. власти на умањењење њених ефеката.

Форум за координацију донатора у БиХ (DFC), јучер је у Сарајеву одржао други квартални састанак, који је, у својству Тајништва, организирало Министарство финансија и трезора БиХ – Сектор за координацију међународне економске помоћи.

Овај форум ( DFC) је платформа за размјену информација и координацију 20 највећих донатора у БиХ, а квартални састанци ДЦФ-а представљају основни инструмент координације међу донаторима у БиХ.

Назочни су упознати и са извјешћем о активностима донатора 2008. – 2009. година, темељеним на ажурираним подацима, које су у базу унијели донатори, а прикупило их је Министарство финансија и трезора.

Тако су чланови DFC-а, у 2008. години у БиХ у различите активности алоцирали 770,1 милијун еура, од чега су у грантовима 164 милиона, а 605,6 милиона у форми повољних кредита. У поређењу с претходном, 2007. годином, укупна улагања су повећана за 214 милиона еура.

За 2009. годину до сада је програмирано 340 милиона еура улагања у БиХ и то у грант средствима 151 милион и 188 милиона кредита, а процјењује се и повећање улагања током године. На састанку је упућен позив донаторима да размотре могућност укључивања у Фонд те на тај начин придонесу и реформи јавне управе у БиХ.

Презентације су још одржали руководитељ Одјела за истраживање и развој у УНДП-у Ницола Ниxон, водећи специјалист Свјетске банке за осигурање и управљање ризиком Еугене Гуренко, те помоћник министра за људска права и избјеглице Марио Ненадић, саопћено је из Министарства финансија и трезора БиХ, преноси портал www.svevijesti.ba.