Dnevni avaz: Ako je vjerovati u realizaciju inih mjera štednje u BiH, počev od državnog do općinskih nivoa vlasti, realan zaključak je da ćemo na kraju godine imati pozamašne svote neutrošenog novca. No, rijetki u općinskim vlastima vjeruju u taj scenarij.

Ipak, da se štednja isplati, potvrđuje sarajevska Općina Stari Grad. Tamošnji načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazao nam je da je samo na računima za gorivo mjesečno uspio uštedjeti po 4.500 KM, odnosno da su ovi troškovi sada sa oko 6.000 svedeni na oko 1.100 KM. Telefonski računi sa 7.000 svedeni su na oko 2.200 KM…

Štedimo na svemu u nadi da ćemo ostvariti plan da u ovoj godini uštedimo 700.000 KM optimističan je Hadžibajrić. Sličnog je razmišljanja i načelnik sarajevske općine Centar Dževad Bećirević, koji kaže da se štedi na svemu izuzev na socijalnim davanjima, koja su i uvećana. No, više konkretnih mjera očekuje naredne sedmice, kada će četiri sarajevske gradske općine izraditi zajednički plan štednje.

Moguće smanjenje plaća

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović kazao je da Kantonalna vlada uveliko primjenjuje mjere za ublažavanje posljedica ekonomske krize, koje je donijela u martu.

– Odluka o smanjenju plaća budžetskim korisnicima za 15 posto je nepromijenjena. Smanjili smo troškove za gorivo, putovanja, telefone, kao i naknade nekim komisijama, dok neke više ne plaćamo kazao je Pavlović.

Ista je situacija i u Gradskoj upravi Mostara, odakle najavljuju da će, ako dosadašnje mjere ne budu dovoljne, biti i smanjenja plaća, naknada i ostalih primanja.

Također, OV Tuzla usvojio je 19 mjera štednje, gdje su i obustava zapošljavanja u administraciji i popunjavanje mjesta oslobođenih nakon penzionisanja.

– Jedina stavka u budžetu koja nije zahvaćena mjerama štednje jeste raspodjela sredstava za socijalne slučajeve. Umanjene su dnevnice, paušali i troškovi za službene mobitele kazao je Bahto Mekić, savjetnik za razvoj i ekonomsko-finansijska pitanja u Općini Tuzla.

Hamdija Lipovača, načelnik Bihać a, u martu je za deset posto smanjio plaće uposlenicima Općine i javnih ustanova i firmi kojima je Općina osnivač te je umanjio tekuće troškove za skoro sve budžetske korisnike. Smanjena je i potrošnja počev od upotrebe službenih mobitela, odlazaka na službena putovanja do troškova telefona. Naknade za rad u komisijama umanjene su za 20, a u nekima i za 40 posto.

Općina Travnik već provodi prvi paket od 22 mjere štednje kojima su ukinuti troškovi za prekovremeni rad te prepolovljene naknade članovima radnih tijela. Troškovi za plaće po osnovu naknade za posebne uvjete rada smanjeni su za 40 posto, a manji su i troškovi za telefonske usluge, kancelarijski materijal, gorivo, kao i dnevnice za službena putovanja.

Zbog ekonomske krize Općinsko vijeće Goražde u februaru je za deset posto smanjilo primanja vijećnika i uposlenika te topli obrok s deset na osam KM po radnom danu.

– Novim mjerama štednje planira se smanjenje troškova za papir, telefone, pa i javnu rasvjetu za 20 posto. Oprezno pristupamo novim projektima, realizujemo one iz oblasti vodosnabdijevanja, a ostali će sačekati kaže načelnik Goražda Muhamed Ramović, dodajući kako očekuje da će se na ovaj način uštedjeti oko 1,8 miliona KM.

U Općini Olovo rečeno nam je da već duže provode maksimalne mjere štednje. Službena putovanja i troškovi za ove namjene svedeni su na minimum, a uvedene su mjere štednje i na kancelarijskom materijalu, utrošku struje i vode. Da se radi o maksimalnoj štednji, pokazuje primjer da ova općina ima zajedničkog pravobranioca s Općinom Vareš.