Дневни аваз: Ако је вјеровати у реализацију иних мјера штедње у БиХ, почев од државног до опћинских нивоа власти, реалан закључак је да ћемо на крају године имати позамашне своте неутрошеног новца.

Но, ријетки у опћинским властима вјерују у тај сценариј. Ипак, да се штедња исплати, потврђује сарајевска Опћина Стари Град. Тамошњи начелник Ибрахим Хаџибајрић казао нам је да је само на рачунима за гориво мјесечно успио уштедјети по 4.500 КМ, односно да су ови трошкови сада са око 6.000 сведени на око 1.100 КМ. Телефонски рачуни са 7.000 сведени су на око 2.200 КМ…Штедимо на свему у нади да ћемо остварити план да у овој години уштедимо 700.000 КМ оптимистичан је Хаџибајрић. Сличног је размишљања и начелник сарајевске опћине Центар Џевад Бећиревић, који каже да се штеди на свему изузев на социјалним давањима, која су и увећана. Но, више конкретних мјера очекује наредне седмице, када ће четири сарајевске градске опћине израдити заједнички план штедње.

Могуће смањење плаћа

Портпарол Владе ХНК Перо Павловић казао је да Кантонална влада увелико примјењује мјере за ублажавање посљедица економске кризе, које је донијела у марту.

– Одлука о смањењу плаћа буџетским корисницима за 15 посто је непромијењена. Смањили смо трошкове за гориво, путовања, телефоне, као и накнаде неким комисијама, док неке више не плаћамо казао је Павловић.

Иста је ситуација и у Градској управи Мостара, одакле најављују да ће, ако досадашње мјере не буду довољне, бити и смањења плаћа, накнада и осталих примања.

Такођер, ОВ Тузла усвојио је 19 мјера штедње, гдје су и обустава запошљавања у администрацији и попуњавање мјеста ослобођених након пензионисања.

– Једина ставка у буџету која није захваћена мјерама штедње јесте расподјела средстава за социјалне случајеве. Умањене су дневнице, паушали и трошкови за службене мобителе казао је Бахто Мекић, савјетник за развој и економско-финансијска питања у Опћини Тузла.

Хамдија Липовача, начелник Бихаћ а, у марту је за десет посто смањио плаће упосленицима Опћине и јавних установа и фирми којима је Опћина оснивач те је умањио текуће трошкове за скоро све буџетске кориснике. Смањена је и потрошња почев од употребе службених мобитела, одлазака на службена путовања до трошкова телефона. Накнаде за рад у комисијама умањене су за 20, а у некима и за 40 посто.

Опћина Травник већ проводи први пакет од 22 мјере штедње којима су укинути трошкови за прековремени рад те преполовљене накнаде члановима радних тијела. Трошкови за плаће по основу накнаде за посебне увјете рада смањени су за 40 посто, а мањи су и трошкови за телефонске услуге, канцеларијски материјал, гориво, као и дневнице за службена путовања.

Због економске кризе Опћинско вијеће Горажде у фебруару је за десет посто смањило примања вијећника и упосленика те топли оброк с десет на осам КМ по радном дану.

– Новим мјерама штедње планира се смањење трошкова за папир, телефоне, па и јавну расвјету за 20 посто. Опрезно приступамо новим пројектима, реализујемо оне из области водоснабдијевања, а остали ће сачекати каже начелник Горажда Мухамед Рамовић, додајући како очекује да ће се на овај начин уштедјети око 1,8 милиона КМ.У Опћини Олово речено нам је да већ дуже проводе максималне мјере штедње. Службена путовања и трошкови за ове намјене сведени су на минимум, а уведене су мјере штедње и на канцеларијском материјалу, утрошку струје и воде. Да се ради о максималној штедњи, показује примјер да ова опћина има заједничког правобраниоца с Опћином Вареш.