Nezavisne novine: Evropska unija zabrinuta je jer vlasti BiH ne poštuju međunarodne sporazume, izjavio je juče Boris Iaročević, otpravnik poslova u Delegaciji Evropske komisije u BiH, komentarišući izglasavanje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje.

"Očekujemo da BiH potpuno poštuje međunarodne ugovore koje je potpisala. Ovaj zakon može biti kontraproduktivan za samu zemlju jer su susjedi najavili kontra mjere, što nije dobro", kazao je Iaročević na jučerašnjoj pres konferenciji posvećenoj obilježavanju 9. maja kao Dana Evrope.

Zakonom o zaštiti domaće proizvodnje uvode se carine na poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske. Usvojen je u prvom čitanju i prije stupanja na snagu još jednom će ga razmatrati Dom naroda Parlamenta BiH.

Iaročević je pojasnio kako će maratonom u Sarajevu, te prigodnim programom u Banjaluci, danas početi obilježavanje evropskog dana u BiH.

Dan Evrope slavi se na datum kada je objavljena deklaracija Roberta Šumana, ministra vanjskih poslova Francuske, koji je pet godina nakon Drugog svjetskog rata predstavio prijedlog za stvaranje Evropske zajednice uglja i čelika.

"Tada su ovo bili glavni resursi za proizvodnju naoružanja, a želja je bila da se zauvijek okončaju dugotrajni sukobi između Njemačke i Francuske. Evropa na ovaj dan slavi svoje ujedinjenje, slobodu, mir, prosperitet, a kada će BiH postati dio EU, zavisi isključivo od političara i građana BiH. Nadam se da će ovaj put BiH biti mnogo kraći od maratona", rekao je Iaročević.

Maraton "Trkom u Evropu" bit će održan danas u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. Učestvovat će između 400 i 500 takmičara iz cijelog regiona, medu kojima i najbolji maratonci koji su sudjelovali i na Olimpijskim igrama. U Banjaluci će biti organizirana cjelodnevna manifestacija čija će glavna tema biti inovacije i kreativnost, što je ovogodišnji moto EU.

"Direkcija za evropske integracije u saradnji s nevladinim organizacijama nastoji promovirati proces evropskih integracija. U Sarajevu ćemo 16. maja ugostiti i 500 srednjoškolaca, kojima će se obratiti i Martin Luter King mlađi, a sve u sklopu projekta Odgovoran građanin", rekao je Nedeljko Masleša, pomoćnik direktora DEI.