Независне новине: Европска унија забринута је јер власти БиХ не поштују међународне споразуме, изјавио је јуче Борис Иарочевић, отправник послова у Делегацији Европске комисије у БиХ, коментаришући изгласавање Закона о заштити домаће производње.

"Очекујемо да БиХ потпуно поштује међународне уговоре које је потписала. Овај закон може бити контрапродуктиван за саму земљу јер су сусједи најавили контра мјере, што није добро", казао је Иарочевић на јучерашњој прес конференцији посвећеној обиљежавању 9. маја као Дана Европе.

Законом о заштити домаће производње уводе се царине на пољопривредне производе из Србије и Хрватске. Усвојен је у првом читању и прије ступања на снагу још једном ће га разматрати Дом народа Парламента БиХ.

Иарочевић је појаснио како ће маратоном у Сарајеву, те пригодним програмом у Бањалуци, данас почети обиљежавање европског дана у БиХ. Дан Европе слави се на датум када је објављена декларација Роберта Шумана, министра вањских послова Француске, који је пет година након Другог свјетског рата представио приједлог за стварање Европске заједнице угља и челика.

"Тада су ово били главни ресурси за производњу наоружања, а жеља је била да се заувијек окончају дуготрајни сукоби између Њемачке и Француске. Европа на овај дан слави своје уједињење, слободу, мир, просперитет, а када ће БиХ постати дио ЕУ, зависи искључиво од политичара и грађана БиХ. Надам се да ће овај пут БиХ бити много краћи од маратона", рекао је Иарочевић.

Маратон "Трком у Европу" бит ће одржан данас у Вилсоновом шеталишту у Сарајеву. Учествоват ће између 400 и 500 такмичара из цијелог региона, међу којима и најбољи маратонци који су судјеловали и на Олимпијским играма. У Бањалуци ће бити организирана цјелодневна манифестација чија ће главна тема бити иновације и креативност, што је овогодишњи мото ЕУ.

"Дирекција за европске интеграције у сарадњи с невладиним организацијама настоји промовирати процес европских интеграција. У Сарајеву ћемо 16. маја угостити и 500 средњошколаца, којима ће се обратити и Мартин Лутер Кинг млађи, а све у склопу пројекта Одговоран грађанин", рекао је Недељко Маслеша, помоћник директора ДЕИ.