Dnevni avaz: Evropski parlament (EP) u Strazburu pružio je snažnu podršku uključivanju zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Sa 305 glasova za i 23 protiv usvojena je i Rezolucija o BiH. Njena osnovna poruka ja da samo jedinstvena BiH može ući u EU, javio je "Deutsche Welle".

Tokom debate, koja je prethodila izglasavanju Rezolucije, švedska zastupnica u EP-u Ana Ibrišagić rekla je kako zna da je u nekim članicama Unije koje se protive daljnjem proširenju EU u toku izborna kompanija, ali da državama zapadnog Balkana ne treba dodatno otežavati situaciju.

– Poruka ovoga raporta je da do proširenja mora doći. Mi se ne smijemo vezati samo uz Lisabonski ugovor, odnosno uslovljavati proširenje samo tim ugovorom, jer se može desiti da do njegovog prihvatanja uopće ne dođe. To je jedan zadatak pred kojim stoji cijela EU, ali ne smijemo dovoditi u pitanje proširenje Unije – kazala je Ibrišagić.

Na debati u EP-u konstatirano je i da je BiH nepravedno zapostavljena kako od domaćih tako i od zvaničnika međunarodne zajednice. Šef Delegacije za jugoistočnu Evropu Doris Pak (Pack) istakla je da se ujesen prošle godine pojavila nada da će se sporazumom predstavnika tri najvažnije stranke u BiH zaista nešto promijeniti i dodala:

– Ali, gdje smo sada? To su većim dijelom bila prazna obećanja koja su se, ako se malo bolje pogleda, raspršila kao mjehur od sapunice. Etnička podjela postala je dublja, ali i nepovjerenje. Ljudima se manipulira neodgovornom politikom koja je zasnovana na čisto etničkim principima, umjesto da se rješavaju istinski problemi – kazala je Pak i zaključila:

– Želimo visokom predstavniku da razmrsi Gordijev čvor pasivnosti u BiH, da tamo konačno zavlada stabilnost i da budućnost njenih građana bude  bolja nego što je danas.