Дневни аваз: Европски парламент (ЕП) у Стразбуру пружио је снажну подршку укључивању западног Балкана у Европску унију. Са 305 гласова за и 23 против усвојена је и Резолуција о БиХ. Њена основна порука ја да само јединствена БиХ може ући у ЕУ, јавио је "Deutsche Welle".

Током дебате, која је претходила изгласавању Резолуције, шведска заступница у ЕП-у Ана Ибришагић рекла је како зна да је у неким чланицама Уније које се противе даљњем проширењу ЕУ у току изборна компанија, али да државама западног Балкана не треба додатно отежавати ситуацију.

– Порука овога рапорта је да до проширења мора доћи. Ми се не смијемо везати само уз Лисабонски уговор, односно условљавати проширење само тим уговором, јер се може десити да до његовог прихватања уопће не дође. То је један задатак пред којим стоји цијела ЕУ, али не смијемо доводити у питање проширење Уније – казала је Ибришагић.

На дебати у ЕП-у констатирано је и да је БиХ неправедно запостављена како од домаћих тако и од званичника међународне заједнице. Шеф Делегације за југоисточну Европу Дорис Пак (Пацк) истакла је да се ујесен прошле године појавила нада да ће се споразумом представника три најважније странке у БиХ заиста нешто промијенити и додала:

– Али, гдје смо сада? То су већим дијелом била празна обећања која су се, ако се мало боље погледа, распршила као мјехур од сапунице.

Етничка подјела постала је дубља, али и неповјерење. Људима се манипулира неодговорном политиком која је заснована на чисто етничким принципима, умјесто да се рјешавају истински проблеми – казала је Пак и закључила:

– Желимо високом представнику да размрси Гордијев чвор пасивности у БиХ, да тамо коначно завлада стабилност и да будућност њених грађана буде  боља него што је данас.