Oslobođenje: Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH jučer je odbila nagodbu između države BiH i podnosilaca apelacije Derve Sejdića i Jakoba Fincija koju je predložio Evropski sud za ljudska prava iz Strasbourga. Sejdić i Finci su ovom sudu podnijeli apelaciju zbog diskriminatorskih odredbi Ustava BiH i Izbornog zakona BiH koji nisu usklađeni s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja je sastavni dio Ustava BiH, a kojim se ograničavaju prava svih građana BiH na sistem kandidiranja na izborne pozicije.

Evropski sud za ljudska prava ponudio je nagodbu kojom bi se BiH izuzela od donošenja presude, a s druge strane obavezala svojim odlukama da riješi pitanje i uskladi ustavna rješenja, što nije prihvaćeno. Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH Ivo Miro Jović istako je za Oslobođenje nakon sjednice Komisije u Sarajevu kako je njegov i prijedlog člana Nike Lozančića donesen takav zaključak, kako bi se ostavilo prostora da Evropski sud za ljudska prava "utvrdi činjenično stanje".

– Ustav BiH nam je darovala međunarodna zajednica. Sada neka Evropski sud za ljudska prava, kao i međunarodna zajednica, utvrdi da su rješenja iz takvog ustava diskriminirajuća. Presuda kojim se utvrđuje kršenje ljudskih prava dat će dodatni poticaj inicijativi za što žurnijom izmjenom Ustava BiH. Taj čin bi uozbiljio institucije i političke čimbenike u BiH  da moraju legislativu države  urediti spram rješenja koja propisuje Evropska konvencija o ljudskim pravima – naglasio je Jović

– On je istakao kako, osim slučajeva Sejdić i Finci, očitovanje iz Strasbourga uskoro treba biti poznato i u slučaju Ilijasa Pilava, koji je također tužio državu BiH jer  nije mogao prijaviti svoju kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.