Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović sastao se u Sarajevu s visokom delegacijom programa Eureka koju je predvodio Manuel Nunes da Fonte, predsjedavajući radne grupe i predstavnik Portugala, zemlje koja predsjedava programom, prenosi portal comart.ba.

Ministar Nović je tokom sastanka istakao interes Bosne i Hercegovine za ulazak u program Eureka kako bi kroz mrežu institucija tog programa i institucije iz BiH mogle aplicirati s projektima čiji je cilj razvoj novih tehnologija i izgradnja partnerstva radi lakšeg izlaska na nova tržišta.
Ministarstvo civilnih poslova BiH je uputilo pismo namjere za članstvo u Eureka početkom 2009. a pozitivan odgovor očekuje se do kraja godine.

Manuel Nunes da Ponte pohvalio je zainteresovanost BiH za članstvo u programu Eureka, koji trenutno okuplja 38 zemalja članica, i najavio da će na narednom zasjedanju Izvršnog odbora Eureka programa biti predložen prijem BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
Nakon pristupanja BiH Sedmom okvirnom programu EU za istraživanje i razvoj, Ministarstvo civilnih poslova BiH preduzelo je aktivnosti na pridruženju Bosne i Hercegovine programima i inicijativama Cost i Eureka.

Eureka je panevropska mreža za podršku tržišno orijentiranim, industrijskim naučnoistraživačkim projektima. Formirana je 1985. godine kao međuvladina inicijativa, sa osnovnim ciljem jačanja evropske konkurentnosti kroz podršku preduzetništvu, istraživačkim centrima i univerzitetima.

Predviđa realizaciju projekata iz oblasti elektronike, informacione i komunikacione tehnologije, industrijske proizvodnje, materijala i transporta, energetike, hemije, fizike i egzaktne nauke.

Prema podacima iz juna 2008. godine, broj tekućih projekata je 693, sa ukupnim budžetom od 1,4 milijarde eura.