Dnevni avaz: Najdalje naredne sedmice bit će poznat konačni izgled bh. biometrijskih pasoša, koji će biti izrađivani u "Bundesdruckerei", državnoj štampariji Njemačke, potvrdio je za "Dnevni avaz" ministar sigurnosti BiH Sredoje Nović, podsjetivši kako će izdavanje biometrijskih pasoša građanima početi od 31. decembra ove godine.  

Za oko običnog građanina te izmjene će se zasnivati na vidljivom biometrijskom čipu, s otiskom prsta i potpisom vlasnika pasoša, koji će biti ugrađen u zadnjoj korici ovog dokumenta.

Cijena oko 70 KM?

Iako u Ministarstvu ponavljaju kako se teži tome da ne dođe do prevelikog povećanja cijene novog pasoša u odnosu na sadašnju, definitivna cijana još nije utvrđena. No, prema nezvaničnim informacijama, građane BiH će novi pasoš koštati oko 70 KM, dok susjedi u Srbiji svoje biometrijske putne isprave plaćaju oko 40 maraka.

No, više promjena vidjet će oni koji se razumiju u sigurnosnu zaštitu ili, pak, oni čija je uža specijalnost krivotvorenje dokumenata, jer će im uvođenjem novih pasoša posao biti umnogome otežan.  

Već od jula bi trebao biti sigurniji i cijeli sistem izdavanja dokumenata, za koji upućeni tvrde da će biti najsavremeniji u regiji. Od jula počinje testno izdavanje biometrijskih pasoša. Do tada će biti elektronski uvezani svi matični uredi u BiH, čime će teoretski biti isključena mogućnost izdavanja pasoša na osnovu lažnih uvjerenja o državljanstvu ili izvoda iz matične knjige rođenih. Uz to, bit će i olakšano građanima, jer više neće biti potrebno uz zahtjev za novi pasoš dostavljati i ta uvjerenja i fotografije.

Naime, matičar u općini elektronski će potvrđivati službeniku MUP-a da je neka osoba državljanin BiH i da posjeduje rodni list i uvjerenje o državljanstvu. S novim sistemom bit će nemoguće da jedna osoba u BiH izvadi dva dokumenta s različitim ličnim podacima.  

Jer, po svakom zahtjevu za izdavanje pasoša na osnovu otiska prsta obavljat će se kontrola da li se u bazi podataka taj otisak prsta možda nalazi i uz još neke lične podatke.  

S obzirom na to da je zakonom definirano da sadašnji pasoši vrijede do roka upisanog u dokument, neće biti potrebe da građani odmah 31. decembra stanu u red za novi pasoš.