Дневни аваз: Најдаље наредне седмице бит ће познат коначни изглед бх. биометријских пасоша, који ће бити израђивани у "Bundesdruckerei", државној штампарији Њемачке, потврдио је за "Дневни аваз" министар сигурности БиХ Средоје Новић, подсјетивши како ће издавање биометријских пасоша грађанима почети од 31. децембра ове године.  

За око обичног грађанина те измјене ће се заснивати на видљивом биометријском чипу, с отиском прста и потписом власника пасоша, који ће бити уграђен у задњој корици овог документа.

Цијена око 70 КМ?

Иако у Министарству понављају како се тежи томе да не дође до превеликог повећања цијене новог пасоша у односу на садашњу, дефинитивна цијана још није утврђена. Но, према незваничним информацијама, грађане БиХ ће нови пасош коштати око 70 КМ, док сусједи у Србији своје биометријске путне исправе плаћају око 40 марака.

Но, више промјена видјет ће они који се разумију у сигурносну заштиту или, пак, они чија је ужа специјалност кривотворење докумената, јер ће им увођењем нових пасоша посао бити умногоме отежан.  

Већ од јула би требао бити сигурнији и цијели систем издавања докумената, за који упућени тврде да ће бити најсавременији у регији. Од јула почиње тестно издавање биометријских пасоша. До тада ће бити електронски увезани сви матични уреди у БиХ, чиме ће теоретски бити искључена могућност издавања пасоша на основу лажних увјерења о држављанству или извода из матичне књиге рођених. Уз то, бит ће и олакшано грађанима, јер више неће бити потребно уз захтјев за нови пасош достављати и та увјерења и фотографије.

Наиме, матичар у опћини електронски ће потврђивати службенику МУП-а да је нека особа држављанин БиХ и да посједује родни лист и увјерење о држављанству. С новим системом бит ће немогуће да једна особа у БиХ извади два документа с различитим личним подацима.

Јер, по сваком захтјеву за издавање пасоша на основу отиска прста обављат ће се контрола да ли се у бази података тај отисак прста можда налази и уз још неке личне податке.  С обзиром на то да је законом дефинирано да садашњи пасоши вриједе до рока уписаног у документ, неће бити потребе да грађани одмах 31. децембра стану у ред за нови пасош.