Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je jučer Nacrt zakona o dopuni Krivičnog zakona koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vesna Saradžić, dopredsjedavajuća Doma iz SDU. Za ovo rješenje glasao je 31 poslanik, dva su bila protiv, a 28 suzdržano.  

Saradžić je u dopunama zakona predložila kazne za osobe koji fizički napadnu novinare za vrijeme obavljanja zadatka. Kazne za ovo krivično djelo iznose od tri mjeseca do tri godine zatvora, a ako je riječ o teškim fizičkim povredama i do pet godina.   

– Zbog prirode novinarskog posla, moramo podržati ovaj akt. Ovo je jedan od načina da zaštitimo njihova prava i zbog interesa javnosti obezbijedimo zaštitu ovog časnog posla – navela je Saradžić.

Irfan Ajanović iz SDA smatra da ova dopuna zakona nije u skladu s Ustavom FBiH.

– Ne treba zanemariti činjenicu da su novinari u 70 posto slučajeva odgovorni za ono što se na ovim prostorima dešavalo od 1990. godine – naveo je Ajanović.  

Prema riječima Ante Čolaka, poslanika HSS-a, novinare treba zaštititi jer rade u interesu javnosti.  

Poslanici su odgodili izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, koji bi državne službenike sa završenim studijem po Bolonjskom procesu izjednačio s onima koji imaju visoku stručnu spremu. Amila Alikadić-Husović iz SBiH zatražila je da joj odgovore da li su te dopune potrebne da bi se zaposlila nečija djeca ili oni koji već rade "preko štele".