Oslobođenje: Sa 39 glasova za, 13 protiv i dva suzdržana, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jučer je po hitnom postupku usvojio prijedlog izmjena i dopuna budžeta Federacije BiH za 2009. godinu. Ukoliko Vladin prijedlog narednog utorka prihvati i Predstavnički dom, ovogodišnji budžet bit će uvećan za 305 miliona KM, koliko iznose neplaćene obaveze Federacije BiH u prošloj godini, a budžet će, umjesto 1,6 milijardi KM, iznositi 1,9 milijardi KM.

Bit će bolno

Jučerašnjom odlukom Dom naroda je odobrio federalnoj Vladi da za pokrivanje deficita iskoristi 120 miliona KM sredstava od sukcesije, od 154 miliona KM namakne iz komercijalnog kredita (kod Unicredit, Raiffaisen, Intesa Sanpaulo i NLB Tuzlanske banke) te da ostatak pozajmi od Direkcije cesta Federacije BiH i Uprave Civilne zaštite. Shodno prihvaćenom prijedlogu izmjena Zakona o izvršenju budžeta za 2009. godinu, izmirenje prošlogodišnjeg deficita bit će prioritet u isplatama iz ovogodišnjeg budžeta.

Prema riječima federalnog ministra financija Vjekoslava Bevande, "prvi" rebalans slijedi krajem aprila. U tu svrhu Vlada je na 45 dana zamrznula sve budžetske transfere.

– To je učinjeno jer smo počeli praviti pravi rebalans proračuna čiji cilj je uravnoteženje rashoda s prihodima. To će biti bolno – kazao je Bevanda.

Izvijestio je delegate da je BiH počela pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom o stand by aranžmanu i o namjeri federalne Vlade da kredit "zamjeni" sredstvima iz aranžmana. Pozvao je na štednju i poticanje sektora koji donose nove vrijednosti i čuvaju radna mjesta.

Kresanje potrošnje

Saša Magazinović je kazao da je Federacija BiH prva u regiji koja rebalansom povećava budžet, a Bevanda  mu odgovorio da je Federacija BiH prva donijela manji budžet u regiji. Sead Čaušević je kritizirao Vladu jer nije kazala koje su rezerve budžeta i kako ih iskoristiti. Mira Ljubijankić je navela da je Vladin prijedlog podsjeća na ispunjavanje nečijih nerealnih želja. Zoran Budimić je podržao rebalans, rekavši da su poljoprivrednici u njegovom kantonu zasijali 30 posto zemljišta manje jer čekaju Vladine poticaje.

– Vlada nije ponudila strategiju o tome kako sličnu situaciju izbjeći u ovo doba iduće godine – kazao je Ivo Komšić te pozvao na tematsku sjednicu o analizi stanja u privredi bez koje se ne može planirati budžet.

– Svjedoci smo da danas samo privreda koja puni budžet ne prijeti štrajkom, a štrajkaju oni koji su na budžetu – dodao je.

Svetozar Pudarić je Vladin prijedlog uporedio sa zahtjevom pijanca da mu se produži vozačka dozvola, "da nas pijan vozi još dvije godine". Upozorio je da BiH iz stand by aranžmana može dobiti 600 miliona eura, ali da će to značiti kresanje javne potrošnje u Federaciji BiH za 35 posto, što podrazumijeva izmjene desetina zakona i ukidanje još toliko prava.