BiH je zauzela 119. mjesto na listi 127 zemalja koje je američki nedjeljnik "Forbs" rangirao prema uslovima za poslovanje u ovoj godini.

Od zemalja iz regiona, Crna Gora je na 74. mjestu, Makedonija na 51. mjestu, Hrvatska na 50, Slovenija na 36. mjestu, dok su Alabanija i Srbija zauzele 77, odnosno 82 mjesto.

Danska je, drugi put uzastopno, proglašena najboljom državom za biznis, drugo mjesto pripalo je SAD, a treće Kanadi.

Među prvih deset najprivlačnijih zemalja za biznis su i Velika Britanija, Švedska, Hong Kong, kao i Australija, Novi Zeland i Norveška, koji su se prvi put našli među top deset zemalja.

"Forbs" četvrtu godinu provodi istraživanje pod nazivom "Najbolje zemlje za biznis".

Najveće promjene u odnosu na prošlogodišnji rang ostvarili su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su svoju poziciju na listi poboljšali za čak 28 mjesta, te Malezija.

Velike promjene zabilježili su i Novi Zeland, koji je napredovao sedam pozicija i Jordan, koji se sa 33. mjesta prošle godine popeo na 28.

"Istraživanje nije priča o najvećem rastu domaćeg bruto proizvoda /BDP/ ili najniže nezaposlenosti, već pokušaj da se utvrdi dinamičnost svjetske ekonomije i pomogne investitorima i kompanijama da planiraju investicione aktivnosti", navodi se u komentaru "Forbsa".

U "Forbsu" dodaju da je globalno ekonomsko usporavanje snažno uzdrmalo finansijska tržišta, ubrzalo stope nezaposlenosti i poremetilo pouzdanost u bankarski sistem.

"Propast, ipak, nije jednako uticala na sve zemlje, pa će se neke od njih lakše oporaviti od ostalih i uspješnije će privući investitore i radnike", zaključuje "Forbs", objavio je portal svevijesti.ba.