БиХ је заузела 119. мјесто на листи 127 земаља које је амерички недјељник "Форбс" рангирао према условима за пословање у овој години.

Од земаља из региона, Црна Гора је на 74. мјесту, Македонија на 51. мјесту, Хрватска на 50, Словенија на 36. мјесту, док су Алабанија и Србија заузеле 77, односно 82 мјесто. Данска је, други пут узастопно, проглашена најбољом државом за бизнис, друго мјесто припало је САД, а треће Канади.

Међу првих десет најпривлачнијих земаља за бизнис су и Велика Британија, Шведска, Хонг Конг, као и Аустралија, Нови Зеланд и Норвешка, који су се први пут нашли међу топ десет земаља. "Форбс" четврту годину проводи истраживање под називом "Најбоље земље за бизнис".

Највеће промјене у односу на прошлогодишњи ранг остварили су Уједињени Арапски Емирати, који су своју позицију на листи побољшали за чак 28 мјеста, те Малезија. Велике промјене забиљежили су и Нови Зеланд, који је напредовао седам позиција и Јордан, који се са 33. мјеста прошле године попео на 28.

"Истраживање није прича о највећем расту домаћег бруто производа /БДП/ или најниже незапослености, већ покушај да се утврди динамичност свјетске економије и помогне инвеститорима и компанијама да планирају инвестиционе активности", наводи се у коментару "Форбса". У "Форбсу" додају да је глобално економско успоравање снажно уздрмало финансијска тржишта, убрзало стопе незапослености и пореметило поузданост у банкарски систем. "Пропаст, ипак, није једнако утицала на све земље, па ће се неке од њих лакше опоравити од осталих и успјешније ће привући инвеститоре и раднике", закључује "Форбс", објавио је портал svevijesti.ba.