Europska komisija je 19.03.2009. godine odaslala note, upozorenja i zahtjeve pojedinim zemljama članicama u vezi nepoštivanja pravila i propisa EU. Tako je Austrija dobila notu u vezi ne dostavljanja izvještaja o primjeni EU propisa o zaštiti vozača kamiona, Italija zbog ne prihvatanja garancije porijekla proizvoda, a Kipar, Luksemburg, Poljska i Velika Britanija zbog ne djelovanja u pogledu retrovizora za „mrtvi kut” na kamionima.

Portugal je dobio opomenu zbog neizvještavanja o sistemu kažnjavanja u pogledu vremena vožnje i perioda odmaranja vozača kamiona. Komisija je od Italije zatražila da modificira svoje propise u vezi oporezivih iznosa za nabavku nepokretne imovine. Od Austrije je zatraženo da okonča diskriminatorni sistem oporezivanja donacija u polju nauke i istraživanja, a od Bugarske diskriminatorno oporezivanje nerezidentnih poreznih obveznika.

Komisija je poslala pisano upozorenje Španiji u slučaju kršenja EU propisa o tretiranju i odlaganju industrijskog otpada. Slučaj se odnosi na gomilanje čvrstog industrijskog otpada na ušću Huelve bez provođenja neophodnih mjera koje se zahtijevaju za zaštitu okoliša. Estonija je takođe upozorena da primijeni europske propise u pogledu televizijskog oglašavanja. Postupak za povredu procedura Komisija je pokrenula protiv Njemačke i to zbog dodjele ugovora za javne radove za izgradnju zgrade poreznog ureda u Quedlinburgu, zatim Italije u vezi direktne dodjele

ugovora za nabavku usluga menadžment konsaltinga za apoteke, te Francuske zbog ekskluzivnih prava na stručnu izobrazbu u poljoprivredi.

Komisija je Europskom sudu pravde uputila: Njemačku-zbog diskriminatornog oporezivanja izlaznih dividendi te diskriminatornih propisa za građevine u inostranstvu;Grčku-zbog ne obavještavanja o ugradnji dvije direktive o PDV-u u nacionalni zakon, prenosi portal ekapija.