Dnevni avaz: Vlasti BiH uvođenjem novih akciza za cigarete, kafu, alkohol i gorivo godišnje će dodatno ubrati u budžet najmanje 290 miliona maraka.

Kako je nakon sjednice Vijeća ministara pojasnio predsjedavajući Nikola Špirić, na maloprodajnu cijenu cigareta bit će naplaćivano 42 posto poreza, uz posebnu akcizu od 15 feninga za svaku kutiju. Predviđeno je i povećanje akciza za uvoz kafe od pola marke po kilogramu, tako da će za sirovu kafu iznositi 1,5, a za prženu tri marke.

Taj dodatni novac, prema Špirićevim očekivanjima, bit će iskorišten za razvojne i socijalne projekte.

– Ovaj zakon neće riješiti sve probleme. Ali, on je na liniji zaštite domaće proizvodnje, pogotovo duhanske industrije – ustvrdio je Špirić, tvrdeći da ipak neće biti drastičnih poskupljenja ovih proizvoda.

Uvodi se i dodatna akciza od deset feninga za svaki litar potrošenog goriva, od čega će se prikupiti 120 miliona KM.

– To je urađeno u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a služit će za vraćanje do sada uzetih i dobivanje novih kredita za  izgradnju puteva – pojasnio je državni premijer.

Vijeće ministara donijelo je i odluku o korištenju viška prihoda u RAK-u, koji su iznosili 10,6 miliona KM. Iz te stavke bit će namireno i 697.000 KM duga EUTEL-u. Međutim, radi se samo o troškovima do avgusta 2007. godine.

– Zatražili smo od UO da napravi informaciju, nakon čega ćemo vidjeti kako ćemo se odnositi prema tome – kazao je Špirić.

Branko Martić jučer je imenovan za novog direktora  Agencije za doping – kontrolu.

Također, komisiji za kupovinu objekta za Ambasadu BiH u Briselu produžen ja rad za 60 dana i premijer Špirić očekuje da će ona u tom roku završiti posao.