Vlada FBiH prihvatila je jučer inicijativu za otvaranje prodavnica za siromašne, koju je predložio federalni ministar trgovine Desnica Radivojević, po uzoru na nedavno otvorenu u Sloveniji. Slična trgovina bit će otvorena 25. marta u Beogradu, a u njoj će cijene za oko 300 prehrambenih artikala biti i do 50 posto niže nego u drugim prodavnicama.  Vlada je zadužila Radivojevićevo i Ministarstvo rada i socijalne politike da pripreme program realizacije ove inicijative u kojem bi bili određeni izvori finansiranja, nosioci posla i rokovi njegovog izvršenja.

Slovenska SOS trgovina

Prva slovenska SOS trgovina za siromašne otvorena je prekjučer u Ljubljani, a u njoj se osnovne namirnice i higijenske potrepštine mogu kupiti i do 70 posto jeftinije nego u komercijalnima prodavnicama. Osnivač trgovine je zadruga SOS, koja namjerava otvoriti još desetak radnji. Pravo na kupovinu imaju članovi zadruge, a učlaniti se mogu penzioneri, nezaposleni i radnici s primanjima manjim od 500 eura mjesečno, s tim da svoj status moraju dokazati dokumentima.

Oduzeta roba

Radivojević ističe da bi program trebao biti završen do maja te da je u planu da prve trgovine budu otvorene naljeto u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Navodi da je prioritet rješavanje normativno-pravnog segmenta za otvaranje trgovina i identifikacija budućih korisnika.

– Kako u federalnom budžetu nema novca za nove projekte, pokrenut ćemo kampanju za pomoć u otvaranju ovih trgovina. Planiramo otvoriti humanitarni telefona putem kojeg bi građani poklanjali novac za tu svrhu. Pozvat ćemo kompanije koje proizvode ili distribuiraju prehrambene proizvode da poklanjaju namirnice kojima je rok trajanja pri isteku ili da im snize cijenu za 30 do 50 posto, a planirana je i prodaja robe oduzete na carinama – kazao je za "Dnevni avaz" ministar Radivojević.

Navodi da će trgovine biti potpuno neprofitne, ali da očekuje da zarade za plaćanje režija i određene naknade za zaposlene, po mogućnosti invalidne osobe.

– Najvjerovatnije ćemo kopirati slovenski sistem, pa će korisnici kupovati pomoću kartice, a njih će moći dobiti oni kojima to odobri Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s općinskim organima – objašnjava Radivojević.

Spriječiti zloupotrebe

Odluku Federalne vlade pozdravili su predstavnici Udruženja za zaštitu interesa potrošača Kantona Sarajevo, naglasivši da je inicijativa  ministara Radivojevića itekako provediva.

– Nema govora o ponižavanju građana, jer ovakve prodavnice funkcionišu godinama u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Belgiji… One će imati dvostruki učinak: građani će dobiti radnje u kojima će moći povoljnije pazariti, a njihovo otvaranje utjecat će i na cijene u normalnim trgovinama, odnosno svesti ih na pravu mjeru – objašnjava Mesud Lakota, sekretar Udruženja.

– Inicijativu za otvaranje trgovina za siromašne podržavaju i u Savezu penzionera FBiH, ali dodaju da je potrebno poduzeti sve potrebne mjere kako ne bi bilo zloupotreba.

– Drago mi je što se i u našoj zemlji pokreću ovakvi projekti, ali nadam se da te radnje neće postati skladišta pokvarene robe i da će u njima moći kupovati samo oni kojima je to zaista potrebno – kazao je Šefkija Elezović, predsjednik Saveza.