Odavno postoje brojni dokazi da je noćni rad štetan za ljudsko zdravlje, ali je malo ko mogao pretpostaviti koliko je velika ta šteta.

Danska vlada je, naime, počela isplaćivati odštetu ljudima koji su nakon niza godina noćnog rada dobili rak. Postupak danske vlade je posljedica odluke nadležne agencije Ujedinjenih nacija da noćne smjene proglasi vjerovatnim uzročnikom raka.

Drugim riječima, noćni rad je svrstan u istu kategoriju opasnosti kao i rad s industrijskim hemikalijama. Poremećen san, zamor, stomačne tegobe, povećan rizik od nesreća na poslu – dokazi da je noćni rad štetan za zdravlje gomilaju se već godinama.

Danska vlada je prva u svijetu počela isplaćivati odštetu ljudima koji su platili još veću cijenu za niz godina provedenih na noćnim smenama i oboljeli od raka.

Uma Mankopf je nekada radila kao stjuardesa u najvećoj skandinavskoj aviokompaniji SAS-u. Trideset godina je letjela širom svijeta radeći posao na kojem su duge noćne smjene redovna pojava, izvještava BBC.

Uma Mankopf je jedna među skoro 40 žena koje su od danske vlade dobile odštetu zbog raka koji su dobile nakon dugog niza godina noćnog rada. Ove odštete su rezultat odluke tijela UN-a – Međunarodne agencije za proučavanje raka, koja radi pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Ta agencija je zaključila da noćne smjene vjerovatno izazivaju rak i samo su jednu kategoriju niže od dokazanih karcinogena, kao što je azbest.

Šef UN-ove agencije Vincent Colianni kaže da je zaključak donesen na osnovu niza istraživanja sa svih strana svijeta: "Okupili smo brojne stručnjake i oni su zaključili da rad u smjenama koji podrazumijeva i noćne smjene kod ljudi vjerovatno izaziva rak. Noćne smjene su stavljene u kategoriju 2-A. Prikupljeni dokazi se praktično ne razlikuju od dokaza u slučaju neke industrijske hemikalije."

Danska vlada je u svom odnosu prema posljedicama noćnih smjena izgleda daleko ispred ostatka svijeta.

Sindikati u Britaniji procjenjuju da noćne smjene radi oko 20 posto ukupnog broja zaposlenih.

Profesor Andrew Patterson, specijalist za zaštitu na radu na univerzitetu Sterling, kaže da Britanija u zaštiti njihovog zdravlja kaska za Skandinavijom: "Treba situaciju sagledati sa svih strana i zato mislim da rak kao profesionalno oboljenje predstavlja veliki problem za zdravlje u Britaniji. Nemamo običaj da prepoznajemo štetu koju trpe i radnici i njihove zajednice, tamo gdje su noćne smjene uobičajena pojava. To je pogrešno – šteta postoji, ali mi je ne vidimo i ne uzimamo je u obzir."

Nadležni organi u Britaniji su naručili poseban izvještaj o posljedicama noćnog rada, ali njegovi rezultati bit će poznati tek za dvije godine, javlja BBC, a prenosi portal ekapija.