U Općinskom sudu Sarajevo predstavljen je Projekt konverzije u digitalni format i elektronske obrade zaostalih komunalnih predmeta (KODIFEL) koji je osmislio Kanada – BiH Projekt reforme pravosuđa (Judicial Reform Project – JRP). Radi se o projektu vrijednosti oko 250.000 KM koji je finansirala Kanadska agencija za međunarodni razvoj (CIDA), a ima za cilj urgentno rješavanje 900.000 zaostalih komunalnih predmeta u najvećem bh. sudu.

Rad Općinskog suda Sarajevo će zahvaljujući digitalizaciji i elektronskoj obradi slučajeva, koje izvodi Mikrografija d.o.o. Sarajevo, biti znatno ubrzan, te će doći do bržeg rješavanja zaostalih predmeta, što će doprinijeti smanjenju zaostatka tokom narednih nekoliko godina.

Proces digitalizacije i konverzije počeo je u novembru 2008. godine, a do sada je obrađeno već skoro pola predmeta (više od 400.000), i smješteno nazad u bar kodom obilježene arhivske kutije, kojih će do samog završetka projekta biti oko 5.000. Zanimljiv je podatak da će u proces obrade ući slučajevi od 1996. do marta 2009. godine za čiju bi obradu, da nije ovog projekta, bilo potrebno 38 godina rada.

Gledano s finansijske strane, pogodnosti koje će KODIFEL donijeti našem sudstvu, ogromne su.

Tako Miodrag (Mike) Perišić, međunarodni savjetnik JRP-a, objašnjava:

"Projekt je, iako još nije priveden kraju, u pogledu uštede već dao konkretne efekte. Više od 60.000 obustava spojeno je s predmetima čime je izbjegnuto njihovo dalje procesuiranje. Značajna je to ušteda kako za sam sud, tako i za komunalne organizacije. S druge strane, projekt je prvi put pronašao i zaveo preko 120.000 novih predmeta, za što bi dosadašnjim metodama rada bilo potrebno tri godine".

Predsjednik Općinskog suda Sarajevo, Goran Salihović, objašnjava kako uposlenici suda nisu bili u stanju voditi evidenciju i procesuirati komunalne slučajeve, jer se broj zaostalih predmeta konstantno povećavao do te mjere da ovaj sud više nije bio u stanju čak ni fizički primiti nove.

"Općinski sud Sarajevo nastoji uvijek biti profesionalniji i otvoriti vrata modernizaciji u organizaciji rada, jer nastojimo biti točak promjena u cjelokupnom pravosuđu. Svjesni smo činjenice da je uspijeh Općinskog suda u Sarajevu, uspijeh pravosudne i ekonomske reforme u Bosni i Hercegovini", dodaje Salihović.

Na konferenciji se obratio i Keneth Sooley, predstavnik Kanadske ambasade u Sarajevu, koji nije krio zadovoljstvo što njegova zemlja finansira ovako važan poduhvat.

"Kanada danas u BiH pomaže niz projekata, a ovaj je jedan od najbitnijih. Razlog za to jest činjenica da stvaranje odgovornih i sposobnih pravosudnih institucija garantuje pozitivnu okolinu za socijalni, ekonomski i politički razvoj, što sve zajedno Bosnu i Hercegovinu čini bližom Evropskoj Uniji. Kanada ima veliko zadovoljstvo da ohrabri, ali i pomogne Bosnu i Hercegovinu na tom putu".

O važnosti KODIFEL-a govori i činjenica da je projekt, pored navedenih institucija i organizacija, podržalo i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Kako Kanada – BiH Projekt reforme pravosuđa (JRP) već tri godine u BiH vrijedno radi na stvaranju održivog, efektivnog pravosudnog sistema, pored Općinskog suda Sarajevo, JRP tim razvio je programe i za Osnovni sud u Banja Luci. To podrazumijeva rad sa svim sudijama, tužiteljima, advokatima i drugim stručnjacima, te građanima koji su uključeni u rad sudova. Zahvaljujući radu JRP reforma pravosuđa i jeste jedna od najuspješnije provedenih reformi u BiH, prenosi portal ekapija.