Nezavisne novine:  Rebalans proračuna Federacije BiH je nužan jer u federalnu kasu nije prikupljeno novca koliko je bilo predviđeno, rekao je jučer u Mostaru Vjekoslav Bevanda, ministar financija FBiH.

On je nakon sjednice Vlade FBiH izjavio kako je proračun FBiH u ozbiljnoj krizi i dodao kako je u prva dva mjeseca ove godine prikupljen 21 milijun KM manje u odnosu na 2008. godinu.

Isplata štednje

Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela je Odluku o gotovinskim isplatama verificiranih tražbina po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH za 2009. godinu. U priopćenju za javnost navodi se kako se svakom pojedinačnom potražitelju, kojem je izdata potvrda o verificiranju, isplaćuje s jedinstvenog računa trezora FBiH maksimalan iznos od 1.000 ili ukupan iznos od 1.000 KM.

''Ako Ministarstvo financija ne dobije potporu u svojim nastojanjima da se prevlada kriza doći će do kraha, a kriza će biti puno dublja nego što to očekuju i najveći pesimisti. Stoga je rebalans proračuna FBiH nužan'', rekao je Bevanda.

On smatra kako je za prevladavanje krize nužno i usvajanje reformskih zakona.

''Pored reformi, za preživljavanje ove godine bit će nužno kombiniranje štednje i ulaganja u poticaje u poljoprivredi, turizmu i malom i srednjem poduzetništvu. Jedno od mogućih rješenja za prevladavanje krize je sklapanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom'', izjavio je Bevanda.

Pojasnio je kako je prošloga tjedna na sjednici Fiskalnog vijeća BiH državno Ministarstvo financija i trezora zaduženo da otpočne konzultacije s MMF-om.

''Jedan od osnovnih uvjeta MMF-a je kresanje javne potrošnje i restrukturiranje proračuna, međutim, kako to ide u Federaciji i kako se neke odluke donose u Parlamentu sve smo dalje od faktičke mogućnosti da sklopimo stand by aranžman'', rekao je Bevanda.

Vlada FBiH ovih dana, izjavio je Bevanda, očekuje odgovor šest komercijalnih banaka o mogućnosti zaduživanja federalne vlade u visini 160 milijuna KM kojima bi se pokrio prošlogodišnji deficit.

''Deficit se mora zatvoriti. I pored upozorenja Ministarstva financija prošle godine stvorene su određene obveze i ako se one ne izmire bit ćemo izloženi plaćanju sudskih sporova uz kamatu od 12 odsto. Bolje je naći bilo kakvo rješenje, pa i zaduživanje kod komercijalnih banaka, nego ići u sudske sporove'', kazao je Bevanda.

Zaključio je kako će jedan dio deficita biti zatvoren i sredstvima dobivenim od sukcesije.

''Sredstva sukcesije koja su bila van funkcije na računima poslovnih banaka po mizernim kamatama, deblokirana su i oko 120 milijuna KM bit će prebačeno FBiH. Tim sredstvima riješit će se prioritetne stvari iz prošlogodišnjeg deficita'', izjavio je Bevanda.