Независне новине:  Ребаланс прорачуна Федерације БиХ је нужан јер у федералну касу није прикупљено новца колико је било предвиђено, рекао је јучер у Мостару Вјекослав Беванда, министар финанција ФБиХ.

Он је након сједнице Владе ФБиХ изјавио како је прорачун ФБиХ у озбиљној кризи и додао како је у прва два мјесеца ове године прикупљен 21 милијун КМ мање у односу на 2008. годину.

Исплата штедње

Влада ФБиХ на јучерашњој сједници у Мостару донијела је Одлуку о готовинским исплатама верифицираних тражбина по основи рачуна старе девизне штедње у ФБиХ за 2009. годину. У приопћењу за јавност наводи се како се сваком појединачном потражитељу, којем је издата потврда о верифицирању, исплаћује с јединственог рачуна трезора ФБиХ максималан износ од 1.000 или укупан износ од 1.000 КМ.

''Ако Министарство финанција не добије потпору у својим настојањима да се превлада криза доћи ће до краха, а криза ће бити пуно дубља него што то очекују и највећи песимисти. Стога је ребаланс прорачуна ФБиХ нужан'', рекао је Беванда.

Он сматра како је за превладавање кризе нужно и усвајање реформских закона.

''Поред реформи, за преживљавање ове године бит ће нужно комбинирање штедње и улагања у потицаје у пољопривреди, туризму и малом и средњем подузетништву. Једно од могућих рјешења за превладавање кризе је склапање аранжмана с Међународним монетарним фондом (ММФ) и Свјетском банком'', изјавио је Беванда.

Појаснио је како је прошлога тједна на сједници Фискалног вијећа БиХ државно Министарство финанција и трезора задужено да отпочне конзултације с ММФ-ом.

''Један од основних увјета ММФ-а је кресање јавне потрошње и реструктурирање прорачуна, међутим, како то иде у Федерацији и како се неке одлуке доносе у Парламенту све смо даље од фактичке могућности да склопимо stand by аранжман'', рекао је Беванда.

Влада ФБиХ ових дана, изјавио је Беванда, очекује одговор шест комерцијалних банака о могућности задуживања федералне владе у висини 160 милијуна КМ којима би се покрио прошлогодишњи дефицит.

''Дефицит се мора затворити. И поред упозорења Министарства финанција прошле године створене су одређене обвезе и ако се оне не измире бит ћемо изложени плаћању судских спорова уз камату од 12 одсто. Боље је наћи било какво рјешење, па и задуживање код комерцијалних банака, него ићи у судске спорове'', казао је Беванда.

Закључио је како ће један дио дефицита бити затворен и средствима добивеним од сукцесије.

''Средства сукцесије која су била ван функције на рачунима пословних банака по мизерним каматама, деблокирана су и око 120 милијуна КМ бит ће пребачено ФБиХ. Тим средствима ријешит ће се приоритетне ствари из прошлогодишњег дефицита'', изјавио је Беванда.