Dnevni avaz: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je jučer u Sarajevu da je uvjeren da je ova godina ključna za BiH i druge zemlje regiona da odlučno zakorače u evropske integracije.

Govoreći na otvaranju Regionalne konferencije "2009.- evropska godina Balkana", koju je organizirao Evropski pokret u BiH, Radmanović je kazao da BiH ima uslove da sredinom godine aplicira za kandidatski status za članstvo u EU, ali da to "zavisi od onih koji odlučuju".

– Naša odgovornost je da ispunimo sve postavljene ciljeve, a odgovornost EU je da te napore uvaži. Za približavanje BiH Evropskoj uniji ključno je zatvaranje i transformacija OHR-a kao neprimjerene institucije u integrativnim procesima – poručio je Radmanović.

Beriz Belkić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, rekao je da je ovo godina istine "u kojoj se moramo suočiti sami sa sobom".On je naglasio da Parlament BiH mora revidirati svoj odnos prema nekim navikama.

Češki ambasador u BiH Jirži Kudela, čija zemlja predsjedava EU, kazao je da će svaka naredna godina za region biti evropska, ali da je 2009. velika šansa za približavanje. Upozorio je da je svaka godina koja se ne iskoristi, izgubljena godina.

– Evropa ispunjava svoja obećanja i mnogi prijatelji su spremni pomoći BiH – rekao je šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas (Kourkoulas). On smatra da BiH može postići ono što su postigle i druge zemlje.