Дневни аваз: Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је јучер у Сарајеву да је увјерен да је ова година кључна за БиХ и друге земље региона да одлучно закораче у европске интеграције.

Говорећи на отварању Регионалне конференције "2009.- европска година Балкана", коју је организирао Европски покрет у БиХ, Радмановић је казао да БиХ има услове да средином године аплицира за кандидатски статус за чланство у ЕУ, али да то "зависи од оних који одлучују".

– Наша одговорност је да испунимо све постављене циљеве, а одговорност ЕУ је да те напоре уважи. За приближавање БиХ Европској унији кључно је затварање и трансформација ОХР-а као непримјерене институције у интегративним процесима – поручио је Радмановић.

Бериз Белкић, предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ, рекао је да је ово година истине "у којој се морамо суочити сами са собом".

Он је нагласио да Парламент БиХ мора ревидирати свој однос према неким навикама.

Чешки амбасадор у БиХ Јиржи Кудела, чија земља предсједава ЕУ, казао је да ће свака наредна година за регион бити европска, али да је 2009. велика шанса за приближавање. Упозорио је да је свака година која се не искористи, изгубљена година.

– Европа испуњава своја обећања и многи пријатељи су спремни помоћи БиХ – рекао је шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас (Коуркоулас). Он сматра да БиХ може постићи оно што су постигле и друге земље.