Dnevni avaz: Federalni premijer Nedžad Branković tvrdi da nešto manje od 120 miliona KM, koje će FBiH dobiti odlukom Fiskalnog vijeća BiH o privremenoj raspodjeli sredstava po osnovu sukcesije, neće biti utrošeno na tekuću potrošnju, već na isplatu prioritetnih dugovanja Vlade FBiH.   

– Moramo očuvati stopu privrednog rasta, ublažiti socijalne tenzije i očuvati radna mjesta. Zbog toga će najveći dio novca biti upotrijebljen za poljoprivredne fondove, tekuće investicione radove, a uplatit ćemo i dugovanja Fondu PIO od oko 12 miliona KM – izjavio je Branković za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, za dva mjeseca se očekuje završetak svih radova na sadašnjoj dionici autoputa kod Kaknja, a kako ne bi bilo zastoja već je raspisan tender za narednih devet kilometara autoputa prema Zenici. Ubrzano se radi na dobivanju građevinske dozvole, te poslovima eksproprijacije.

– Osim toga, u ovoj godini počet će gradnja i drugog dijela sarajevske obilaznice – kaže Branković.

Kako je u posljednjih mjesec dva puta zakazivan, pa otkazivan sastanak prvih ljudi Vlade FBiH sa predsjednicom i potpredsjednicima FBiH, Borjanom Krišto, Mirsadom Kebom i Spomenkom Mičić, aktuelno pitanje imenovanja pedesetak osoba u raznim nadzornim odborima i na direktorske pozicije, vjerovatno će biti otkočeno.

– Ministri su zaduženi da naprave planove i predlože, u skladu sa zakonima, kandidate, kako bi se Vlada mogla izjasniti o ovom problemu – kaže Branković.