Дневни аваз: Федерални премијер Неџад Бранковић тврди да нешто мање од 120 милиона КМ, које ће ФБиХ добити одлуком Фискалног вијећа БиХ о привременој расподјели средстава по основу сукцесије, неће бити утрошено на текућу потрошњу, већ на исплату приоритетних дуговања Владе ФБиХ. 

– Морамо очувати стопу привредног раста, ублажити социјалне тензије и очувати радна мјеста. Због тога ће највећи дио новца бити употријебљен за пољопривредне фондове, текуће инвестиционе радове, а уплатит ћемо и дуговања Фонду ПИО од око 12 милиона КМ – изјавио је Бранковић за "Дневни аваз".

Према његовим ријечима, за два мјесеца се очекује завршетак свих радова на садашњој дионици аутопута код Какња, а како не би било застоја већ је расписан тендер за наредних девет километара аутопута према Зеници. Убрзано се ради на добивању грађевинске дозволе, те пословима експропријације.

– Осим тога, у овој години почет ће градња и другог дијела сарајевске обилазнице – каже Бранковић. Како је у посљедњих мјесец два пута заказиван, па отказиван састанак првих људи Владе ФБиХ са предсједницом и потпредсједницима ФБиХ, Борјаном Кришто, Мирсадом Кебом и Споменком Мичић, актуелно питање именовања педесетак особа у разним надзорним одборима и на директорске позиције, вјероватно ће бити откочено.

– Министри су задужени да направе планове и предложе, у складу са законима, кандидате, како би се Влада могла изјаснити о овом проблему – каже Бранковић.