Oslobođenje: Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici usvojilo je paket mjera za ublažavanje uticaja globalne ekonomske krize na privredu naše zemlje koje će razmatrati Fiskalno vijeće BiH. Paket od 16 mjera iz nadležnosti Vijeća ministara usmjeren je na očuvanje stabilnosti bankarskog sektora, ublažavanje posljedica krize na privredu i angažiranje svih raspoloživih javnih sredstava u skladu sa zakonima.

Smanjiti javnu potrošnju

Zamjenik predsjednika Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Lazar Prodanović istakao je kako je neophodno da Vijeće ministara utvrdi i mjere za smanjenje javne potrošnje, kao i nužnost subvencioniranja zapošljavanja, odnosno sprečavanja gubitka radnih mjesta. On smatra nužnim i mjere koje se odnose na pomoć "niskoakumulativnim" granama privrede kao što su drvna i industrija prerade metala, te uslužne djelatnosti kao i tekstilna i industrija obuće.

Nada u IPA-u

Paket mjera, između ostalog, odnosi se na povećanje visine osiguranih depozita na 50.000 KM i povećanje likvidnosti banaka angažiranjem dodatnih slobodnih budžetskih sredstava, te usvajanje zakona o akcizama, čijom se primjenom osiguravaju dodana sredstva za budžete entiteta.

Predviđeno je i uvođenje posebne cestarine u iznosu 0,10 KM/L derivata nafte kroz Zakon o akcizama i ostale zakone iz oblasti indirektnog oporezivanja. Također, zaključilo je Vijeće ministara, ubrzat će se proces implementacije IPA projekata za 2007. i 2008., a posebno za 2009. jer su u planiranim projektima za ovu godinu sadržani projekti podrške izgradnji inrrastrukture i poticaja malim i srednjim preduzećima u iznosu od 40 miliona eura.

Zamjenik predsjednika Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Lazar Prodanović istakao je kako je odluka Vijeća ministara pozitivna stvar, te kako su predviđene mjere došle pravovremeno.

– Koliki će biti uticaj ekonomske krize u BiH ovisi prvenstveno o tome koliko će se takvo stanje odraziti na najveće spoljno trgovinske partnere naše zemlje Njemačku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, naveo je Prodanović.

Jedinstven prostor

Generalni sekretar Vijeća ministara Zvonimir Kutleša ocijenio je kako je na sjednici državne Vlade konstatirano da su usvojene mjere donesene pravovremeno, te da je obuhvataju ono za što je nadležna državna razina.

Ministarstvo vanjske trgovine, agencije i druga tijela zadužena za stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta izmjenama i prilagođavanjem zakonske regulative kojom se unapređuje jedinstven ekonomski prostor i poboljšava poslovni ambijent.