Ослобођење: Вијеће министара БиХ на јучерашњој сједници усвојило је пакет мјера за ублажавање утицаја глобалне економске кризе на привреду наше земље које ће разматрати Фискално вијеће БиХ.

Пакет од 16 мјера из надлежности Вијећа министара усмјерен је на очување стабилности банкарског сектора, ублажавање посљедица кризе на привреду и ангажирање свих расположивих јавних средстава у складу са законима.

Смањити јавну потрошњу

Замјеник предсједника Комисије за буџет и финансије Представничког дома Парламента БиХ Лазар Продановић истакао је како је неопходно да Вијеће министара утврди и мјере за смањење јавне потрошње, као и нужност субвенционирања запошљавања, односно спречавања губитка радних мјеста. Он сматра нужним и мјере које се односе на помоћ "нискоакумулативним" гранама привреде као што су дрвна и индустрија прераде метала, те услужне дјелатности као и текстилна и индустрија обуће.

Нада у ИПА-у

Пакет мјера, између осталог, односи се на повећање висине осигураних депозита на 50.000 КМ и повећање ликвидности банака ангажирањем додатних слободних буџетских средстава, те усвајање закона о акцизама, чијом се примјеном осигуравају додана средства за буџете ентитета. Предвиђено је и увођење посебне цестарине у износу 0,10 КМ/Л деривата нафте кроз Закон о акцизама и остале законе из области индиректног опорезивања.

Такођер, закључило је Вијеће министара, убрзат ће се процес имплементације ИПА пројеката за 2007. и 2008., а посебно за 2009. јер су у планираним пројектима за ову годину садржани пројекти подршке изградњи инрраструктуре и потицаја малим и средњим предузећима у износу од 40 милиона еура.

Замјеник предсједника Комисије за буџет и финансије Представничког дома Парламента БиХ Лазар Продановић истакао је како је одлука Вијећа министара позитивна ствар, те како су предвиђене мјере дошле правовремено.

– Колики ће бити утицај економске кризе у БиХ овиси првенствено о томе колико ће се такво стање одразити на највеће спољно трговинске партнере наше земље Њемачку, Италију, Словенију, Хрватску и Србију, навео је Продановић.

Јединствен простор

Генерални секретар Вијећа министара Звонимир Кутлеша оцијенио је како је на сједници државне Владе констатирано да су усвојене мјере донесене правовремено, те да је обухватају оно за што је надлежна државна разина. Министарство вањске трговине, агенције и друга тијела задужена за стварање повољнијег пословног амбијента измјенама и прилагођавањем законске регулативе којом се унапређује јединствен економски простор и побољшава пословни амбијент.