Nezavisne novine: Žene u Evropskoj uniji zarađuju u prosjeku 17,4 odsto manje od muškaraca, a najveća nejednakost u tom pogledu zabilježena je u Estoniji, pokazuju evropske statistike objavljene uoči 8. marta – Dana žena.

Žene lijek za recesiju

Evropska komisija je upozorila da će globalna ekonomska kriza vjerovatno teže pogoditi žene od muškaraca, jer žene češće imaju nesigurna radna mjesta. Komisija navodi da bi zapošljavanjem više žena EU mogla prije izaći iz recesije. Istraživanje sprovedeno u 15.000 malih i srednjih preduzeća u Finskoj pokazalo je da su firme koje vode žene do deset odsto učinkovitije od onih koje vode muškarci. Nedavno istraživanje u Francuskoj pokazalo je, takođe, da firme koje u upravnim odborima imaju više žena bolje kotiraju na berzi.

U sklopu kampanje jačanja svijesti o tom problemu, evropska istraživanja pokazuju da je ta nejednakost velikim dijelom posljedica potcjenjivanja rada žena, stereotipa i problema u usklađivanju karijere s privatnim životom, uprkos tome što žene čine 60 odsto univerzitetski obrazovanih u EU.

Problem je najizraženiji u Estoniji, gdje muškarci zarađuju 30,3 odsto više od žena, a slijede Austrija, Slovačka, Holandija, Češka, Kipar i Njemačka. Žene u Irskoj tokom radnog vijeka zarade čak 160.000 evra manje od muškaraca što čini ispotprosječnu razliku od 17,1 odsto. Najmanje razlike u platama između žena i muškaraca zabilježene su, međutim, u Italiji (4,4 odsto), Malti (5,2 odsto) i Poljskoj (7,5 odsto), ali je procenat zaposlenih žena u tim je zemljama relativno malen.

"Rješavanje tog problema zahtijeva akciju na svim nivoima i predanost svih zainteresovanih strana, od poslodavaca i sindikata do nacionalnih vlasti i svakog građanina", rekao je evropski komesar za socijalna pitanja Vladimir Špidla.

Manje plate znače da su žene u starosti izložene većem riziku od siromaštva zbog manjih penzija. Siromaštvu je tako izloženo 21 odsto žena starijih od 65 godina naprema 16 odsto muškaraca.

"Diskriminacija stvara neučinkovitost. S krizom se možemo suočiti samo ako iskoristimo potencijale svih naših talenata", rekao je Špidla.